Tłuszcze rybie nie przyspieszają chudnięcia

| Nauki przyrodnicze
nick@, CC

Tłuszcze rybie nie przyspieszają utraty wagi u osób, które już się gimnastykują i stosują dietę (American Journal of Clinical Nutrition).

Dr Laura F. DeFina z Cooper Institute w Dallas i jej zespół badali 128 osób (zarówno kobiet, jak i mężczyzn). Miały one nadwagę lub były otyłe i dotąd prowadziły siedzący tryb życia. Z badań na zwierzętach wynikało, że kwasy tłuszczowe typu omega-3 sprzyjają utracie wagi. U ludzi studia związane z tym zagadnieniem dawały mieszane rezultaty. Amerykanie zauważają jednak, że nawet gdyby nie pomagały schudnąć, warto je uwzględniać w menu z powodu pozostałych oddziaływań prozdrowotnych, w tym zwiększania wrażliwości na insulinę i obniżania poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi.

Chcąc sprawdzić, czy wielonienasycone kwasy omega-3 wzmacniają efekty aktywności fizycznej i diety, naukowcy wylosowali ochotników do dwóch grup: 1) eksperymentalnej, która przez pół roku zażywała dziennie pięć kapsułek zawierających w sumie 3 g kwasów tłuszczowych omega-3 oraz 2) kontrolnej, zażywającej także przez 6 miesięcy 5 kapsułek placebo. Badanych poinstruowano, by przynajmniej 2 razy w tygodniu poświęcali 20-30 min na ćwiczenia siłowe. Na ćwiczenia dotleniające mieli zaś przeznaczać do 150 min tygodniowo.

Ludzie z grupy omega-3 zrzucili średnio 5,2 kg, a przedstawiciele grupy kontrolnej 5,8 kg. Nie odnotowano zatem istotnej statystycznie różnicy, a obie grupy straciły ponad 5% masy ciała. Samo w sobie wystarczyło to do poprawy stanu zdrowia. Ze 128 osób do końca eksperymentu dotrwało tylko 81 ochotników. Gdy w analizie uwzględniano tylko ich przypadki, nadal suplementy z kwasami tłuszczowymi nie wydawały się przyspieszać chudnięcia.

tłuszcze rybie kwasy tłuszczowe omega-3 chudnięcie przyspieszać Laura F. DeFina