Nieoczekiwany wpływ warzyw i owoców
Odwrotnie niż u osób niepalących, u palaczy spożywanie dużych ilości warzyw i owoców zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy (American Journal for Clinical Nutrition).
Naukowcy z Holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska przez 8,5 roku badali 500 tysięcy mieszkańców 10 europejskich krajów. Okazało się, że ludzie, którzy jedzą dziennie 600 gramów warzyw i owoców lub więcej, wydają się zapadać na nowotwór okrężnicy o 20-25% rzadziej od osób, które spożywają ich 220 g bądź mniej. W przypadku palaczy konsumpcja warzyw i owoców zwiększa dla odmiany ryzyko wystąpienia tej choroby. Ochrona zapewniana przez owoce i warzywa jest zatem uzależniona od zwyczajów związanych z używaniem tytoniu.
Autorzy raportu twierdzą, że ich odkrycia wskazują, że substancje występujące w surowiźnie mogą nawet zwiększać karcinogenne oddziaływanie tytoniu. Po raz pierwszy, badając skutki spożywania warzyw i owoców, respondentów podzielono na palących i niepalących.
Komentarze (3)
Douger, 17 kwietnia 2009, 19:05
Dzisiaj żyjemy w takim kraju, gdzie jedne używki mimo swojej wysokiej szkodliwości są ogólnie dostępne,a inne dużo bardziej "bezpieczne" są nielegalne i ich posiadanie dotkliwie karane. Absurd, absurd, absurd...
Jurgi, 18 kwietnia 2009, 00:39
Ciekawe, być może błonnik wiąże kancerogenne substancje i po prostu przenosi je dalej…
thibris, 23 kwietnia 2009, 08:27
Ano szkoda, że nie pokusili się o tłumaczenie wyników badań aby zrozumieć dlaczego tak się dzieje.