Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu

| Zdrowie/uroda
Greencolander (Michelle Tribe), CC

Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.

To otwiera wiele ścieżek badań nad otyłością - podkreśla dr Nicolas Thiebaud, którego studium wykazało, że dieta obfitująca w tłuszcz prowadzi do poważnych strukturalnych i funkcjonalnych zmian w obrębie układu węchowego.

Na przestrzeni 6 miesięcy niektórym myszom podawano karmę wysokotłuszczową i uczono skojarzenia między określonym zapachem a nagrodą (wodą). Amerykanie zauważyli, że gryzonie na niezdrowej diecie uczyły się go wolniej od zwierząt z grupy kontrolnej. Kiedy badacze wprowadzili nowy zapach, myszy z tłustym menu nie potrafiły się szybko przystosować, co wg autorów artykułu z Journal of Neuroscience, świadczyło o upośledzeniu powonienia.

Co więcej, gdy hodowane na tłustej karmie myszy przestawiono na paszę kontrolną, dzięki czemu ich waga i biochemia krwi powróciły do normy, węch nadal był upośledzony. Gryzonie z wysokotłuszczowej grupy miały jedynie 50% neuronów mogących kodować sygnał zapachowy - opowiada prof. Debra Ann Fadool.

W przyszłości Thiebaud i inni chcą sprawdzić, czy ćwiczenia mogą spowolnić wpływ wyskotłuszczowej diety na powonienie i czy konsekwencje diety wysokocukrowej są takie same jak wysokotłuszczowej.

węch powonienie dieta wysokotłuszczowa neurony Nicolas Thiebaud Debra Ann Fadool