Umiarkowane ilości piwa i wina chronią mężczyzn przed zakrzepicą żylną

4 lipca 2013, 14:25

Picie umiarkowanych ilości wina i piwa chroni mężczyzn przed zakrzepicą żylną. Jeśli jednak, bez względu na płeć, dana osoba spożywa więcej niż 14 standardowych drinków tygodniowo, ryzyko tej choroby, a zwłaszcza zatorowości płucnej, rośnie.


Oglądają, a potem chudną

2 lipca 2013, 14:08

Obserwowanie świadomych zdrowotnie awatarów pomaga kobietom schudnąć w prawdziwym świecie.


'Mówiące' opakowania zniechęcają do palenia

2 lipca 2013, 08:31

Na Uniwersytecie w Stirling opracowano paczki papierosów, które podczas otwierania odtwarzają wiadomości skłaniające do rzucenia palenia. Jedno z nagrań przestrzega przed spadkiem płodności. W ramach drugiego podawany jest numer telefonu zaufania.


Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody

28 czerwca 2013, 08:24

Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.


Oczy pomogą zmierzyć przyjemnościową reakcję mózgu

25 czerwca 2013, 11:31

Reakcję mózgowych ośrodków nagrody na degustację jedzenia można dokładnie zmierzyć za pomocą elektroretinografii (ERG).


Liczy się ilość, nie częstotliwość

21 czerwca 2013, 13:25

Dorośli, którzy kumulują aktywność fizyczną w krótszym czasie, nie są mniej zdrowi od osób gimnastykujących się systematycznie na przestrzeni całego tygodnia. Oznacza to, że liczy się całkowita ilość ćwiczeń, a nie ich częstotliwość.


Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń

21 czerwca 2013, 12:26

Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja


Żywe po zerwaniu

21 czerwca 2013, 12:01

Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.


U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych

18 czerwca 2013, 11:34

Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.


© NIH

Walczyli z obrastaniem, przysłużyli się lekooporności

14 czerwca 2013, 13:09

Ministrowie krajów G8 przestrzegli przed dodawaniem tetracykliny do farb do malowania kadłubów statków. Praktyka ta miała pomagać w usuwaniu wąsonogów i glonów, ale w praktyce doprowadziła do pojawienia się lekoopornych bakterii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy