Zatrzymać zimno
Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.
Izotermiczną butelkę opracował zespół naukowy pod kierunkiem prof. Ewy Klugmann-Radziemskiej z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.
Pomiędzy ściankami pojemnika znajduje się tzw. materiał zmiennofazowy, który po umieszczeniu w pojemniku zimnego napoju, przechodzi w stan stały. Tak przygotowany pojemnik może być transportowany na duże odległości, utrzymując przez wiele godzin jego zawartość w stałej temperaturze pomimo strat ciepła do otoczenia – tłumaczy kierownik Katedry Aparatury i Maszynoznawstwa Chemicznego prof. Ewa Klugmann-Radziemska.
Prototypy wykonano w formie butelki, którą można zastosować np. w przemyśle alkoholowym lub napojów izotonicznych. Jednak można wykonać go w dowolnym kształcie, zarówno ze szkła, jak i tworzywa sztucznego. W obu przypadkach czas utrzymania materiału zmiennofazowego w stanie stałym będzie podobny - informuje Politechnika Gdańska w komunikacie.
Wypełniający ścianki naczynia materiał zmiennofazowy jest nietoksyczny, nieżrący i niepalny. Jest szczelnie zamknięty, ale w razie uszkodzenia i rozszczelnienia, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Obecnie zespół prof. Ewy Klugmann-Radziemskiej bada też inne materiały zmiennofazowe, które poprawią właściwości gotowego już pojemnika izotermicznego.
Projekt otrzymał wsparcie w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności”, realizowanego w Centrum Transferu Wiedzy i Technologii PG. Twórcy wynalazku liczą też na zainteresowanie przedsiębiorców. Już zyskali zainteresowanie inwestora poszukującego nowych rozwiązań do dekoracji opakowań ze szkła. Podkreślają również, że produkcja opracowanego przez nich pojemnika nie wymaga dużych nakładów pieniężnych. Zastosowanie go w przemyśle znacząco nie zawyży cen produktów - czytamy na stronie internetowej Politechniki Gdańskiej.
Komentarze (1)
krzysiek, 11 czerwca 2015, 11:19
Taka rozbudowana butelka obłożona lodem? Czy po nalaniu płynu do takiej butelki nagrzeje się on w celu zestalenia czynnika izolującego?
Co to znaczy, że napoje dłużej zachowują walory smakowe? W przypadku lodówki bądź ponownego ochłodzenia nie zachowują?