Zabraknie 300-milimetrowych plastrów krzemowych
Światowa produkcja surowych 300-milimetrowych plastrów krzemowych spadła o 20%. Wszystko przez trzęsienie ziemi w Japonii, z powodu którego przerwała pracę fabryka firmy Shin-Etsu Chemical w mieście Shirakawa. Nie wiadomo, kiedy zakład, który dotychczas dostarczał na rynek 600-700 tysięcy plastrów, ponownie rozpocznie produkcję.
Inna japońska firma, Sumco Corp., miała dotychczas niewykorzystywane moce produkcyjne pozwalające na stworzenie 300-400 tysięcy plastrów miesięcznie. Ponadto wiele japońskich firm, które były odbiorcami plastrów, przerwało produkcję.
Największy na świecie producent układów scalonych, TSMC, ma zapasy plastrów wystarczające na 4-6 tygodni. Firma nie obawia się braków na rynku, niewykluczone jednak, że inne przedsiębiorstwa nie były aż tak zapobiegliwe. Jeśli niedobory na rynku będą utrzymywały się przez dłuższy czas, ceny plastrów z pewnością wzrosną, a to może odbić się na cenach układów scalonych.
Komentarze (5)
mikroos, 20 marca 2011, 23:44
Największa na świecie fabryka włókna węglowego także poważnie ucierpiała i cena gotowych mat karbonowych (pre-pregów) nimal na pewno wzrośnie. Ciekawe, czego jeszcze dowiemy się w najbliższym czasie.
Jurgi, 20 marca 2011, 23:53
Zapewne jeszcze podrożeje cukier.
I sól, odkąd cukier jest drogi, ludzie u nas wykupują sól.
)
Mariusz Błoński, 21 marca 2011, 11:08
Cukier to zasługa UE.
Kupują sól mówisz.... no to ładnie... debilizm urzędników potrafi przenieść panikę na inne produkty. Tego się nie spodziewałem.
Jajcenty, 21 marca 2011, 11:21
To prawda. Widziałem w TV lata temu program o unijnej długodystansowej polityce wobec produkcji cukru. Jawnie powiedziano, że cukier będzie głównie importowany. Dlaczego, tego już nie powiedziano. Odniosłem wrażenie, że to nasza, unijna, pomoc dla regionu Karaibów - dużo było o trzcinie, melasie i rumie Może nie chodzi o cukier tylko o rum?
fri.K, 21 marca 2011, 17:09
Produkcja cukru (Buraków cukrowych) jest w UE ściśle kontrolowana. Można go tylko tyle wyprodukować na ile pozwoli UE.
Co pewien czas ilość cukru produkowanego w UE jest zmniejszana, wszystko po to by obniżyć ceny cukru w sklepach - zresztą widać to po cenach