Mesobiotus maklowiczi – niesporczak nazwany na cześć Roberta Makłowicza
Do typu niesporczaków (Tardigrada) należy obecnie ponad 1400 gatunków. Właśnie wzbogacił się on o dwa kolejne gatunki, a ich odkrywca – doktor Daniel Stec z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN w Krakowie – skorzystał z przywileju odkrywcy i nadał im nazwy. Pierwszy z nich nazwał Mesobiotus diegoi po swoim przyjacielu, znanym rotiferologu Diego Fontaneto. Drugi zaś zyskał nazwę Mesobiotus maklowiczi, od Roberta Makłowicza, którego przedstawiać nie trzeba.
Niesporczak nazwany na cześć Makłowicza został odkryty w Groot Swartberg Nature Reserve w RPA na skalnych porostach. W pracy naukowej opisującej oba zwierzęta doktor Stec uzasadnił wybranie takiej, a nie innej nazwy dla gatunku. Gatunek został nazwany od Roberta Makłowicza, dziennikarza, historyka i eksperta od kulinariów, który w piękny sposób promuje kuchnię Europy i slow food. Mieszka on w Krakowie i prowadzi własny kanał na YouTube, który uwielbiam oglądać. Jest też miłośnikiem kapeluszy, a osłony jajowe tego niesporczaka przypominają zabawny szpiczasty kapelusz, który Robert by z pewnością przymierzył. Średnia długość ciała Mesobiotus maklowiczi wynosi 416 mikrometrów, a gatunek jet rozdzielnopłciowy. Naukowiec zauważa, że niesporczak Roberta Makłowicza należy do nieformalnej grupy morfologicznej Mesobiotus harmsworthi i jest podobny do trzech innych gatunków.
Niesporczaki to najbardziej odporne organizmy znane człowiekowi. W przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków zewnętrznych wchodzą w stan anabiozy – życia utajonego – w którym są w stanie przetrwać temperatury sięgające zera absolutnego, przeżyć w gotującej się wodzie, obyć się przez całe dziesięciolecia bez wody, wytrzymać niezwykle wysokie stężenie soli czy bardzo silne promieniowanie jonizujące.
Komentarze (0)