Sól w ranie zadaje ból, cukier przyspiesza gojenie
Jako dziecko pochodzący z Zimbabwe Moses Murandu często widział, że jego ojciec posypuje rany cukrem. Później chłopak przeprowadził się do Wielkiej Brytanii. Teraz pracuje jako pielęgniarz i testuje rodzinny sposób na pacjentach z Birmingham. Uważa się, że działanie cukru bazuje na higroskopijności. Odciąganie wody zapobiega rozwojowi bakterii.
Na razie metodę sprawdzono na 35 osobach i wstępne wyniki są naprawdę obiecujące. Posypywanie cukrem zastosowano m.in. u 62-letniego Alana Baylissa, który przeszedł amputację prawej nogi w miejscowym Szpitalu Królowej Elżbiety. W trakcie zabiegu z drugiej nogi pobrano żyłę, wskutek czego powstała trudno gojąca się rana. Lekarze skontaktowali się z Murandu, który robi doktorat na Uniwersytecie w Birmingham i jednocześnie pracuje jako wykładowca na Uniwersytecie w Wolverhampton.
Jak podkreśla Bayliss, rana była na palec głęboka. Kiedy Moses przykrywał ją po raz pierwszy, zużył prawie cały słoik cukru, lecz po 2 tygodniach potrzebował zaledwie 4-5 łyżeczek. Jestem bardzo zadowolony. Czuję, że to bardzo przyspieszyło powrót do zdrowia. [...] Początkowo byłem nieco sceptyczny, ale kiedy zobaczyłem działanie cukru oraz ilość odciąganej wilgoci, zrobiło to na mnie wrażenie.
Murandu powtarza, że wierzy w cukier. Ze względu na efekty jego zapał i przekonanie powoli udzielają się pielęgniarkom i lekarzom.
Komentarze (5)
mikroos, 15 lutego 2013, 17:37
Czyli za dwa lata dowiemy się supernanomolekularnym sorbencie, który przyśpiesza gojenie ran i kosztuje zaledwie 3000 dolarów?
domin, 15 lutego 2013, 17:49
Jestem pewien, że szybkość gojenia ran bezpośrednio zależy od zawartości cukru w cukrze
Gość Matsukawa, 16 lutego 2013, 23:37
Metodę tę znano już w czasach faraonów [1]. Niedługo zapewne p.t. redakcja popisze się odkryciem, że chleb z pajęczyną jest pierwowzorem antybiotykoterapii...
______________
[1] http://www.4poziom.net/artykul,112,historia_medycyny.html
dajmon, 17 lutego 2013, 22:50
Wypróbowałem - działa.
żuczek, 20 lutego 2013, 18:52
A najlepszy NASZ polski cukier.