Cynamonowy papier w walce z pleśnią
Przechowywane na stole lub w chlebaku pieczywo może zarosnąć pleśnią już po kilku dniach. Wystarczy jednak proste ulepszenie opakowania, w którym przechowujemy nasz chleb czy bułki, by przedłużyć termin ich przydatności do spożycia nawet do dziesięciu dni.
Nowy typ opakowań ma jeszcze jedną zaletę: składnik grzybobójczy jest produktem naturalnym. Jest nim olejek cynamonowy, znany od dawna ze swojej zdolności do zwalczania mikroorganizmów. Autorami pomysłu na wzbogacanie nim papierowych woreczków są naukowcy z Uniwersytetu w Saragossie.
Próby przedłużenia trwałości produktów spożywczych były podejmowane już wiele lat temu. Wśród proponowanych metod warto wymienić m.in. stosowanie światła ultrafioletowego, sztuczne dodatki chemiczne czy sterylizację produktów i/lub opakowań. Opracowana przez Hiszpanów technologia ma jednak istotną przewagę nad wieloma stosowanymi poprzednio: polega na użyciu tzw. opakowania aktywnego, czyli takiego, które jest zdolne do czynnego niszczenia mikroorganizmów po opuszczeniu zakładu wytwórczego, a nawet po otwarciu.
Aby potwierdzić skuteczość opracowanej technologii badacze zaszczepili bochenki chleba pleśnią, a następnie zamknęli je w opakowaniach nowego oraz starego typu. Dzięki temu prostemu eksperymentowi zaobserwowano, że zwyczajny papier woskowy umożliwiał rozwój grzybów już po trzech dniach, zaś opakowanie zawierające 6% olejku cynamonowego powstrzymywało rozwój pleśni ze skutecznością 96%. Aktywność grzybobójcza "papieru cynamonowego" utrzymywała się nawet przez dziesięć dni.
Na razie nie wiadomo, czy nowe tworzywo zostanie przyjęte przez przemysł spożywczy. Trzeba jednak przyznać, że korzyści osiągnięte dzięki zastosowaniu tej prostej metody robią wrażenie.
Komentarze (7)
inhet, 7 września 2008, 11:10
Cynamon ma zatem własności grzybobójcze. Ale czy nie ma także człekobójczych? ???
And41x1, 30 listopada 2010, 13:44
Cynamon jest przydatnym, jadalnym dodatkiem, ale olejek w ilości 6% ??? Czy on nie jest źródłem owego charakterystycznego intensywnego zapachu?
Mi by to nie przeszkadzało
Dobrze ze coraz więcej jest natury w nowych technologiach 8)
mikroos, 30 listopada 2010, 14:59
Dopóki nie jadłbyś kanapki z żółtym serem
waldi888231200, 30 listopada 2010, 19:40
Kiedyś chleb pieczony w piecu chlebowym przy pełni ksiezyca zawinięty w bawełnianą ścierkę wytrzymywał miesiąc .
And41x1, 24 marca 2011, 13:38
Chlebek powszedni to rzecz warta zachodu
Dziś w Warszawie, można kupić chleb, dobry nawet po siedmiu dniach - trzeba poświęcić temu sporo czasu ja to robię 8)
Chętnie kupię go w cynamonowym popierze
Gęś Świerkowa, 25 marca 2011, 10:12
W lniana
waldi888231200, 25 marca 2011, 22:29
Mały byłem, możliwe.