Czekoladowy problem

| Ciekawostki

Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri, przez co plony jeszcze bardziej spadły. W związku z tym wielu rolników przestaje produkować kakao i przerzuca się na inne uprawy. Na rynek trafia więc jeszcze mniej ziarna. Już obecnie światowe spożycie kakao jest o 70 000 ton większe niż produkcja. W 2020 roku niedobór może wynosić 1 milion ton. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się nie tylko spadek plonów, ale również wzrost spożycia czekolady w Chinach. Mieszkańcy Państwa Środka szczególnie upodobali sobie ciemną czekoladę, do której używa się więcej kakao.

Co prawda naukowcy obiecują, że dzięki ich wysiłkom już wkrótce sytuacja ulegnie poprawie. Firmy biotechnologiczne pracują bowiem nad drzewkiem kakaowym, które daje 7-krotnie większe plony niż obecnie. Problem jednak w tym, że najprawdopodobniej ziarno z takiego drzewka nie będzie miało tak dobrego smaku, co ziarno ze współcześnie uprawianych drzew. A to oznacza, że dla uzyskania smaku współczesnej czekolady producenci będą musieli stosować więcej dodatków smakowych.

czekolada kakao produkcja