Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?
Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.
Wcześniej sugerowano, że dobre tłuszcze z diety śródziemnomorskiej bezpośrednio korzystnie wpływają na mózg lub że nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik utrzymują naczynia w dobrym stanie, co pośrednio sprzyja zdrowiu mózgu.
W analizie Francuzów uwzględniono 3083 uczestników studium SU.VI.MAX (Supplementation with Vitamins and Mineral Antioxidants). W połowie lat 90. XX wieku ludzie ci mieli co najmniej 45 lat. Na początku - w latach 1994-96 - co 2 miesiące prowadzili oni 24-godzinne dzienniczki spożywanych pokarmów. Ponieważ procedurę tę powtarzano 6-krotnie, nawyki dietetyczne śledzono na przestrzeni 1 roku. Po 13 latach - w okresie między 2007 a 2009 rokiem - ochotnicy rozwiązywali baterię 6 testów neuropsychologicznych. Oceniano m.in. pamięć.
Na podstawie stopnia przywiązania do diety śródziemnomorskiej akademicy podzielili badanych na 3 grupy. Później zestawiono sumaryczne wyniki funkcjonowania poznawczego. Okazało się, że osoby w największym stopniu przestrzegające wytycznych wypadały mniej więcej tak samo jak ludzie nienarzucający sobie żywieniowych ograniczeń.
Nasze studium nie wspiera hipotezy o znaczącym neuroochronnym wpływie diety śródziemnomorskiej na funkcjonowanie poznawcze - twierdzi Kesse-Guyot.
Specjaliści oceniający wyniki uzyskane przez autorów raportu z American Journal of Clinical Nutrition podkreślają, że niestety, zamiast śledzić funkcjonowanie poznawcze w jakimś okresie, by zaobserwować, czy następuje poprawa, czy pogorszenie sprawności intelektualnej, Francuzi ograniczyli się do jednego badania w wieku ok. 65 lat.
Komentarze (0)