Fioletowy pomidor

| Nauki przyrodnicze

Badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie wyhodowali... fioletowe pomidory (skórka przypomina barwę bakłażana). Nowy jest nie tylko kolor, ale i właściwości odżywcze tego popularnego warzywa.

W pigmencie występują te same związki, co w czarnych jagodach. Zapobiegają one chorobom serca oraz nowotworom.

Prace nad purpurowymi pomidorami trwają już od 6 lat, w ciągu najbliższych 2 powinny one trafić do kuchni i na talerze konsumentów. Pochodzą one od dzikich roślin z Ameryki Południowej, nie wyhodowano ich w laboratorium.

Profesor Jim Myers uważa, że nie jest to może przełomowe odkrycie, ale powinno zainteresować ogrodników i handlowców.

Chociaż fioletowej hybrydy nie można jeszcze kupić w lokalnych sklepach, niektórzy mogli jej popróbować latem na targach w okolicy Mid Valley. Kiperzy wyrazili różne opinie na temat nowych pomidorów, ale naukowcy nadal pracują nad krzyżówką z popularnymi pomidorami wiśniowymi Sungold, by poprawić smak swojego "wynalazku". Hybryda nie będzie więc jeszcze w pełni gotowa w ciągu kilku najbliższych lat.

Setki lat temu odkryto dzikie fioletowe pomidory. Te jednak nie trafiły na stoły, gdyż były malutkie, a część z nich była trująca (uzasadniałoby to obawy naszych przodków, którzy sądzili, że wszystkie pomidory są toksyczne). W latach 60. i 70. naukowcy zebrali pestki purpurowych gatunków i skrzyżowali je ze współczesnymi hybrydami. Można je już było jeść bez żadnych obaw.

Prace leżały odłogiem aż do czasu, kiedy Carl Jones, student Uniwersytetu Stanowego w Oregonie, podsumował w 2000 roku wyniki badań na temat właściwości odżywczych pomidorów. Jones skonstatował, że fioletowe pomidory, w odróżnieniu od swoich czerwonych kuzynów, zawierają duże ilości antocyjanów, związków chemicznych obecnych w ciemnych owocach, np. w jagodach czy winogronach, które wykazują działanie przeciwutleniające. Fioletowe pomidory mają u podstawy czerwoną skórkę, zawierają więc inny ważny antyutleniacz — likopen.

Pomimo 6 lat wytężonej pracy i sukcesów w hodowli 3 pokoleń fioletowych Lycopersicon esculentum, mogą to nie być pierwsze na świecie purpurowe pomidory. Profesjonalni producenci nasion rozpoczęli własne prace nad fioletowymi pomidorami, zanim jeszcze świat usłyszał o badaniach akademików z uniwersytetu w Oregonie.

Tym ostatnim najbardziej zależało na właściwościach prozdrowotnych purpurowych pomidorów, ale (ku ich zaskoczeniu) mogą one zdobyć największą sławę właśnie dzięki nietypowej barwie, podobnie jak to miało miejsce w przypadku pomarańczowych kalafiorów.

fioletowy pomidor Uniwersytet Stanowy w Oregonie profesor Jim Myers