Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę

| Medycyna
Jill A. Brown, CC (Flickr)

Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.

Wiążąc się z receptorami insuliny w komórce, Gal3 nie dopuszcza, by połączyła się z nimi insulina - stąd insulinooporność komórkowa. Zespół prof. Jerrolda Olefsky'ego wykazał, że usuwając Gal3 genetycznie lub stosując inhibitory farmakologiczne, można przywrócić do normy zarówno wrażliwość na insulinę, jak i tolerancję glukozy. Udaje się to nawet u starych myszy. Zabiegi te nie wpływają na otyłość.

Nasze wyniki sugerują, że hamowanie Gal3 u ludzi może być skutecznym podejściem przeciwcukrzycowym.

Olefsky i inni badają, jak przewlekły stan zapalny prowadzi w cukrzycy typu 2. do oporności na insulinę. W artykule, który ukazał się 3 listopada w piśmie Cell, Amerykanie i Chińczycy wyjaśniają, że stan zapalny wymaga makrofagów, a w otyłej tkance tłuszczowej stanowią one aż 40% komórek. Makrofagi uwalniają z kolei Gal3, która działa jak cząsteczka sygnałowa wabiąca kolejne makrofagi. Przybywające posiłki produkują zaś jeszcze więcej Gal3.

Podczas eksperymentów podawanie Gal3 in vitro stymulowało chemotaksję makrofagów oraz zmniejszało stymulowany insuliną wychwyt glukozy w miocytach i adipocytach 3T3-L1. Obserwowano też upośledzone hamowanie przez insulinę resyntezy glukozy (glukoneogenezy) w pierwotnych hepatocytach.

galektyna-3 Gal3 insulinooporność glukoza tolerancja wychwyt Jerrold Olefsky