Poznaj swoje bakterie
Bo cała sztuka polega na tym, by zapewnić dogodne warunki życia zróżnicowanemu mikrobiomowi gwarantującemu nam zdrowie. W sytuacji, gdy zostawi się złym bakteriom za dużo miejsca i zmodyfikuje środowisko na ich korzyść, dobre bakterie mogą się zabrać i sobie pójść. Ot, chociażby słynna Escherichia coli, odkryta w 1885 roku. Większość jej szczepów jest nieszkodliwa, ale niektóre mogą wywoływać choroby, w tym zakażenia dróg moczowych i zatrucia pokarmowe. Jest jednak na to sposób. W większości zakażeń pałeczką okrężnicy (E. coli), stosuje się antybiotyki, nie wtedy jednak, gdy winowajcą jest serotyp O157:H7, w którego przypadku podanie antybiotyków może nasilić objawy, a ponadto grozi wystąpieniem znacznie poważniejszej choroby o nazwie zespół hemolityczno-mocznicowy.
Poznaj swoje bakterie to fascynująca, pięknie ilustrowana książka o bakteriach. Tych niezbędnych nam do życia i tych nam zagrażających. Tych, które wpływają na zdrowie naszych jelit i tych, które wpływają na nasz mózg i nasze zdrowie psychiczne. Dowiemy się z niej jak z wiekiem zmienia się nasza flora bakteryjna, w jaki sposób przebiegają zakażenia i rodzą się alergie, poznamy drobnoustroje wykorzystywane jako leki, przekonamy się, jak bakterie wpływają na naszą wagę i poznamy odpowiedź na pytanie, czy uprawianie sportu zmienia nasz mikrobiom.
Książkę autorstwa Nicoli Temple i Catheriny Whitlock wstępem opatrzył pionier badań nad prebiotykami, profesor Glenn Gibson, a wydało Wydawnictwo Insignis.
Trzymajcie rękę na pulsie, bo w najbliższych dniach będzie można ją wygrać w naszym konkursie.
O autorach:
Catherine Whitlock to autorka książek naukowych; jest biolożką z doktoratem z immunologii. Jej główne zainteresowania to medycyna i nauki przyrodnicze. Wraz z Nicolą Temple jest autorką książki Poznaj swoje hormony.
Nicola Temple – biolożka i ekolożka – obecnie oddaje się całkowicie pisarstwu naukowemu, związanemu głównie z ochroną środowiska.
Glenn Gibson jest profesorem Uniwersytetu w Reading, gdzie stoi na czele Katedry Mikrobiologii Żywności i zajmuje się badaniami mikroflory jelitowej.
Polska premiera książki: 26 lutego.
Komentarze (0)