Słodka droga do raka piersi
Wysoka zawartość cukru w zachodniej diecie zwiększa ryzyko raka piersi i jego przerzutów do płuc.
Odkryliśmy, że spożycie sacharozy, które odpowiadało poziomom typowym dla diet zachodnich, prowadziło u myszy do nasilonego wzrostu guzów i przerzutowania (w porównaniu do obfitującej w skrobię diety bezcukrowej). Po części było to skutkiem zwiększonej ekspresji 12-lipoksygenazy (12-LOX) i [stężenia] powiązanego [z jej aktywnością] kwasu tłuszczowego - kwasu 12-hydroksyeikozatetraenowego 12-HETE [lipoksygenazy to niehemowe dioksygenazy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych] - wyjaśnia dr Peiying Yang z Centrum Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego.
Jak dodaje dr Lorenzo Cohen, w ramach obecnego badania oceniano wpływ cukrów z diety na rozwój raka gruczołu sutkowego w wielu modelach mysich. Próbowano też określić wchodzące w grę mechanizmy. Stwierdziliśmy, że zwłaszcza wszechobecna fruktoza, z sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego, odpowiada za ułatwianie powstawania przerzutów w płucach i produkcję 12-HETE w guzach piersi.
Wcześniejsze badania skupiały się na roli cukru, szczególnie glukozy, oraz energetycznych szlaków metabolicznych w rozwoju nowotworów. Alternatywnym szlakiem studiowania napędzanej cukrem karcynogenezy może być jednak także kaskada zapalna - podkreśla Yang.
Podczas eksperymentów naukowcy zauważyli, że w wieku 6 miesięcy mierzalne guzy występowały u 30% myszy ze skrobiowej grupy kontrolnej. W grupach z dietami wzbogaconymi sacharozą guzy gruczołów sutkowych rozwinęły się zaś u 50-58% zwierząt. Ustalono także, że liczba przerzutów w płucach była znacznie wyższa u gryzoni z grup z dietami wzbogacanymi sacharozą lub fruktozą.
Badanie sugeruje, że dietetyczna sacharoza lub fruktoza wywołuje produkcję 12-LOX i 12-HETE w komórkach raka piersi in vivo. To wskazuje możliwy szlak sygnałowy, odpowiedzialny za wspierany przez cukier wzrost guzów u myszy - podsumowuje Cohen.
Komentarze (2)
Jajcenty, 8 stycznia 2016, 00:11
U myszy. W laboratorium.
Czy to nie powinno być obserwowalne u wegetarian? Przecież oni mają tendencje do jedzenia trującego miodu i rakogennych jabłek.
Co to znaczy dietetyczna? Taka występująca diecie?
TrzyGrosze, 8 stycznia 2016, 08:43