Lukrecja szkodzi po przeszczepie
Chemicy z Tajwanu twierdzą, że składnik lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra), którą stosuje się w różnych pokarmach i ziołowych preparatach, blokuje absorpcję cyklosporyny – leku o działaniu immunosupresyjnym, podawanego pacjentom po przeszczepach.
Badacze twierdzą, że ich łączne przyjmowanie może prowadzić do odrzucenia implantów, a ostatecznie nawet i śmierci. Sugeruję, by osoby po przeszczepach unikały jedzenia lukrecji – apeluje dr Pei-Dawn Lee Chao z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Cyklosporyna jest również ordynowana pacjentom z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy chorobami skóry.
Na razie naukowcy nie wiedzą, jaka ilość lukrecji wywołuje u ludzi efekt toksyczny, a poszczególne produkty żywnościowe i farmaceutyczne różnią się pod względem zawartości aktywnego składnika – gliceryzyny.
Poziom cyklosporyny obniżają również inne rośliny, pokarmy i substancje, np. dziurawiec zwyczajny, kwercetyna (występująca m.in. w cebuli), imbir oraz miłorząb. Sok z grejpfruta działa dokładnie na odwrót, zwiększając stężenie tego cyklicznego peptydu.
W ramach eksperymentu zespół Chao podawał szczurom zażywającym cyklosporynę różne dawki czystej gliceryzyny oraz ekstraktu z lukrecji. Niektórym nie podawano ich w ogóle. Poziom cyklosporyny spadał zarówno u zwierząt karmionych czystą gliceryzyną, jak i wyciągiem z Glycyrrhiza glabra.
Obecnie farmakolodzy próbują określić, czemu lukrecja niweluje efekty wywoływane przez cyklosporynę. Chao podkreśla, że nie ma podobnych doniesień w literaturze medycznej, ponieważ nigdy nie szukano takiego związku.
Lukrecja to popularny dodatek do łakoci czy herbatek ziołowych, gdyż gliceryzyna jest 50-krotnie słodsza od cukru. Od wieków korzeń tej rośliny stosuje się jako lek na przeziębienia, wrzody żołądka czy choroby wątroby. Coraz więcej studiów wskazuje jednak na jego negatywne interakcje z innymi lekami, np. aspiryną, doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, lekami przeciwzapalnymi, na nadciśnienie czy insuliną.
Komentarze (4)
pogo, 26 marca 2009, 11:17
czyli wynowajcą tak na prawde jest gliceryna?
to nie dobrze... bo używa się jej do słodzenia wódki... :/
thibris, 30 marca 2009, 18:34
Od wódki rozum krótki - przerzuć się na bimber
mikroos, 30 marca 2009, 18:37
Chyba się Wam pomieszała gliceryna i gliceryzyna
thibris, 30 marca 2009, 19:42
Tylko nie Wam - wypraszam sobie - ja pisałem tylko o bimbrze