Muffinka zapobiegająca chorobom serca

| Zdrowie/uroda
University of Queensland

Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.

Dr Nima Gunness z Centrum Dietetyki i Nauk o Żywieniu UQ, która sama bardzo lubi piec, opowiada, że babeczki zawierają 3 gramy betaglukanu (β-glukanu) – polisacharydu stanowiącego składnik budulcowy ścian komórkowych m.in. zbóż.

"Istnieją przekonujące dowody, że spożycie 3 lub więcej gramów owsianego betaglukanu dziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu".

Prace Gunness bazują na wcześniejszych ustaleniach UQ oraz Australian Research Council Centre of Excellence in Plant Cell Walls, które pokazały, w jaki sposób włókna betaglukanu z owsa mogą spowolnić wchłanianie tłuszczów, by zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi.

Chciałam przełożyć moje wcześniejsze odkrycia na konkretny produkt, np. muffinkę, który ludzie mogliby jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko choroby serca.

Australijka przez wiele miesięcy doskonaliła przepis na niskotłuszczową babeczkę z borówkami. Chodziło o to, by przez dodatek otrębów owsianych i betaglukanu nie była zbyt kleista.

Obecnie trwa rozpoznanie możliwości i rozwiązań związanych z komercjalizacją muffinek: pakowaniem, mrożeniem i sprzedażą w supermarketach, kawiarniach czy sklepach ze zdrową żywnością.

Nie sugerujemy, by ludzie rezygnowali z leków obniżających cholesterol. Zapewniamy raczej wygodny, zdrowy i bardzo smaczny sposób na wspomaganie obniżania poziomu cholesterolu.

Za pośrednictwem uczelnianej jednostki ds. komercjalizacji (UniQuest) Gunness współpracuje z firmą spożywczą Priestley's Gourmet Delights. Dzięki temu powstała testowa partia muffinek.

muffinka babeczka betaglukan owies choroby serca ryzyko cholesterol Nima Gunness