Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)
Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.
Gdy myszy w wieku dorastania karmiono paszą o odpowiedniej kaloryczności, ale z podwyższoną zawartością tłuszczu, stawały się umiarkowanie otyłe. Naukowcy z Universidad CEU-San Pablo w Madrycie podkreślają, że zwierzęta miały znaczące problemy z pamięcią przestrzenną, nie zapadały jednak na cukrzycę.
Kiedy identyczną paszę podawano dorosłym gryzoniom, nie miało to wpływu na wyniki osiągane w zadaniach pamięciowych. Dr Mariano Ruiz-Gayo tłumaczy, że dojrzałe myszy okazały się niewrażliwe na wpływ tłustego menu.
Studium wykazało, że normokaloryczna dieta z podwyższoną zawartością tłuszczów nasyconych może mieć szkodliwy i długotrwały wpływ na rozwijający się mózg. Dzieje się tak nawet pod nieobecność [...] cukrzycy.
Podczas eksperymentów Hiszpanie utworzyli dwie grupy. Obie składały się z 15 młodocianych samców. Przedstawicielom pierwszej grupy przez 2 miesiące podawano wysokotłuszczową paszę; niezdrowe tłuszcze nasycone zapewniały 45% kalorii. W grupie kontrolnej wprowadzono konwencjonalną dietę o identycznej wartości energetycznej. Zespół przeprowadził też analogiczne studium na dorosłych osobnikach.
By ocenić pamięć przestrzenną myszy, zorganizowano test rozpoznania nowej lokalizacji. Gryzonie umieszczano w znajomej skrzynce z pojedynczą komorą, gdzie znajdowały się 2 klocki lego - znany i nowy. Zwierzętom dawano 10 min na rekonesans. Po godzinie i dobie ponownie wsadzano je do pudełka. Za każdym razem nowy klocek znajdował się w innym miejscu. Naukowcy sprawdzali, po jakim czasie myszy znajdowały nowy obiekt.
Okazało się, że myszy, którym w okresie dojrzewania mózgu podawano dużo tłuszczów nasyconych, szukały o wiele dłużej. Ruiz-Gayo twierdzi, że takie zachowanie unaoczniło braki w pamięci przestrzennej. Problemy pamięciowe nie zanikały po zmianie diety na mniej kaloryczną.
Badanie mózgu wykazało, że neurony z hipokampa tych samców były inaczej zbudowane. Ruiz-Gayo uważa, że ośrodki pamięciowe młodocianych osobników są podatne na wpływ wysokotłuszczowej diety przez zmiany hormonalne zachodzące w mózgu (głównie dotyczące leptyny).
Komentarze (0)