Odkryto mechanizm antynowotworowego działania pieprzu długiego
Naukowcy z UT Southwestern Medical Center ustalili, jaki proces chemiczny odpowiada za przeciwnowotworowe właściwości rośliny przyprawowej zwanej pieprzem długim (Piper longum).
Za pomocą rentgenografii strukturalnej Amerykanie wykazali, że piperlongumina (PL) jest po spożyciu przekształcana w hPL, który wycisza gen GSTP1. GSTP1 koduje enzym S-transferazę glutationu klasy P, który ulega nadmiernej ekspresji w wielu nowotworach.
Mamy nadzieję, że opisana przez nas struktura umożliwi dalsze badania nad lekami, by zwiększyć moc PL i wykorzystać ją w różnych terapiach przeciwnowotworowych - podkreśla prof. Kenneth Westover.
Pieprz długi pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako przyprawa jest używany głównie w Indonezji. W ajurwedzie stosuje się go jako lek od setek lat (ponoć wspominał o nim sam Hipokrates).
Komentarze (0)