Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce

| Psychologia
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Jacob Lahne

Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.

Prof. Jacob Lahne z Drexel University testował odbiór dania głównego - pasta aglio e olio - po podaniu świetnej i niezbyt dobrej przekąski (bruschetty). Tę pierwszą przygotowywano z dodatkowymi składnikami, takimi jak ocet balsamiczny i skórka z cytryny. Poza tym wykorzystywano składniki świeższe i lepszej jakości, np. oliwę extra virgin i świeżą bazylię (w przystawce gorszej jakości stosowano zaś mieszaną oliwę i suszone zioła).

Okazało się, że choć, zgodnie z oczekiwaniami, lepsza bruschetta zyskiwała lepsze noty, serwowany po niej makaron był już oceniany gorzej niż podawany po przeciętnej zakąsce.

Zawsze warto pamiętać, że nasze doświadczenia są kontekstowe - to, czy coś lubimy, czy nie, czy coś nam smakuje, czy nie, nie jest obiektywne, ale ma związek z otoczeniem, naszym stanem umysłu oraz innymi zmiennymi. Jeśli podano ci świetną przekąskę i późniejsze danie główne nie wydaje się najlepsze, może to być skutkiem efektu kontrastu. To oczywiście, nie oznacza, że nie powinniśmy dostawać wyśmienitych przekąsek! - zaznacza Lahne.

Lahne zauważa, że wcześniej mało badań poświęcono wpływowi oceny jednego dania na ocenę późniejszego dania posiłku, dlatego z dr Debrą Zellner z Montclair State University postanowił sprawdzić, czy w naturalnych warunkach hedoniczna wartość przekąski wpłynie na hedoniczną wartość dania głównego Zwykle takie badania prowadzi się w laboratorium, ale opisywany eksperyment realizowano od stycznia do lutego br. w prowadzonym przez studentów akademickim bistro. Dania i składniki wybrano w oparciu o sugestie szefa kuchni Richarda Pepino.

przystawka danie główne posiłek wartość hedoniczna ocena efekt kontrastu Jacob Lahne Debra Zellner