Jelito ujawni reakcję na zmianę klimatu
Układ pokarmowy ryb jest bardziej wrażliwy na temperaturę niż dotąd sądzono. Przyglądając się, jak jelita różnych ryb funkcjonują w warunkach szybkich i wolnych zmian temperatury, biolodzy z Uniwersytetu w Göteborgu próbowali określić, jak zmiana klimatu wpłynie na poszczególne gatunki.
Jak tłumaczy Albin Gräns, gdy rośnie temperatura wody, rośnie też temperatura ciała ektotermicznych ryb, zwiększa się aktywność układu pokarmowego i by zachować zdrowie, trzeba zużywać więcej energii. Zważywszy, że ciepłota ciała wpływa właściwie na wszystkie narządy ryby, wiemy zaskakująco mało o wpływie zmian temperatury na fizjologię.
Naukowiec badał różne gatunki ryb słodko- i słonowodnych w zachodniej Szwecji, Kalifornii i na Grenlandii: kur diabła, jesiotra i pstrąga tęczowego. Obserwując reakcje na zmiany temperatury wody, Gräns stwierdził, że o ile niektórym gatunkom w cieplejszych wodach trudniej było wchłaniać składniki odżywcze, innym żyło się w nowym klimacie lepiej.
Jeśli temperatury wody w Arktyce nadal będą rosnąć, niektóre gatunki osiadłe, np. [...] kur diabły, będą prawdopodobnie mieć problem z podtrzymaniem krążenia w jelitach w miesiącach letnich. Jak można się domyślić, nie wpłynie to dobrze na ich stan zdrowia. Dla odmiany gatunki występujące w obrębie minimów możliwego zasięgu skorzystają na lekkim wzroście temperatury.
Jak tłumaczy Szwed, badania jego zespołu miały wskazać fizjologiczne wąskie gardła, czyli to, co jako pierwsze odmówi posłuszeństwa. Zastanawiano się, czy najwrażliwszą częścią systemu jest serce, czy też raczej przewód pokarmowy. Wyniki nie pozostawiają raczej wątpliwości...
Skoro jelita okazały się wysoce wrażliwe na temperaturę, niewykluczone, że wiele związanych z temperaturą zachowań ryb ma de facto związek z podtrzymaniem czy zmaksymalizowaniem funkcji żołądkowo-jelitowych. Żerując w jednej temperaturze i przepływając na czas trawienia w okolice o innej temperaturze, ryby mogą wykorzystać rejony, które w innych okolicznościach byłyby dla nich niebezpieczne.
Komentarze (0)