Bardziej słone z mniejszą ilością soli
11 lutego 2011, 15:29W kulturze zachodniej spożywamy za dużo soli, nie mając często nawet świadomości, że zagrażamy w ten sposób swojemu zdrowiu. Warto wspomnieć choćby o nadciśnieniu oraz podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie ilości soli w pokarmach, ale nie wszyscy je wdrażają, stąd pomysły, by opracować zdrowe substytuty soli albo zastosować substancje, które sprawią, że mniejsza ilość soli wyda się nam bardziej słona.
Zapachowe dosalanie
16 sierpnia 2011, 12:02Zawartość soli w pokarmach można ograniczyć o ponad 25%. Wystarczy zwiększyć intensywność jednej z 14 woni, które wzmacniają wrażenie słoności bez dosypywania kryształków NaCl.
Hydrożel nadzieją dla poparzonych
14 grudnia 2011, 20:04Na Johns Hopkins University powstał żel, który, jak pokazują wstępne badania, może pomóc w całkowitej regeneracji skóry po ciężkich oparzeniach. Badania na mysich tkankach wykazały, że dzięki żelowi dochodzi do odtworzenia skóry, naczyń krwionośnych, mieszków włosowych oraz gruczołów.
Kompleks polifenolu z herbaty i polimeru glukozy hamuje tworzenie naczyń dla nowotworu
10 sierpnia 2017, 16:07Kompleks polifenolu i polimeru glukozy wytarzanego ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides zaburza tworzenie naczyń krwionośnych, które wspierają wzrost nerwiaka zarodkowego.