Myśleli, że to fałszywka, a okazało się, że mogą mieć oryginalnego Rembrandta
2 września 2020, 10:34Przez niemal 40 lat należące do University of Oxford Ashmolean Museum wstydliwie ukrywało w magazynie niewielki obraz pt. Portret brodatego mężczyzny. Portret o wymiarach kartki pocztowej został podarowany muzeum w 1951 roku i był wystawiany jako oryginalne dzieło Rembrandta. Jednak w 1981 roku grupa ekspertów orzekła, że to fałszywka. Od tamtej pory nikt nie chciał rozmawiać o tym fałszywym Rembrandcie, mówi kurator An Van Camp. Teraz obraz ponownie trafi na wystawę.
Naklejka wydłuża czas przydatności owoców do spożycia i zapobiega ich wyrzucaniu
14 grudnia 2018, 12:46Pewna malezyjska firma twierdzi, że oferowana przez nią naklejka zapobiega psuciu owoców nawet przez 2 tygodnie. StixFresh zawiera substancje opóźniające dojrzewanie, dzięki czemu owoce dłużej pozostają świeże.
Szczoteczka wielofunkcyjna
17 maja 2013, 11:54Koncern Colgate-Palmolive próbuje opatentować szczoteczki do zębów z czyścikami do języka uwalniającymi różne substancje, np. kofeinę czy aspirynę. Naklejce z główki nadawano by sugerujący działanie kształt (listek to mięta, a płomień - rozgrzewający cynamon).
Nadajnik z zębów wykrywa bakterie
30 marca 2012, 12:14Tatuaż, który dotąd uchodził za formę zdobienia ciała, staje się w coraz większym stopniu narzędziem. Niedawno można było przeczytać o wibrujących tatuażach, zawiadamiających o nawiązaniu połączenia z telefonem komórkowym, teraz przyszła kolej na grafenowe tatuaże nazębne, wykrywające pojedyncze komórki bakteryjne w jamie ustnej.
Szczepionka bez igły i strzykawki?
22 kwietnia 2010, 14:06Jak szczepić ludzi prościej, szybciej, taniej i bezboleśnie? Niemożliwe? Może za kilka lat igłę i strzykawkę zastąpi... niewielka naklejka na skórę - obiecuje australijski naukowiec.
Naklejka pokaże, czy owoc jest już dojrzały
27 lipca 2006, 16:58Profesor z Uniwersytetu w Arizonie wynalazł naklejki, które "powiedzą" konsumentowi, czy owoc lub warzywo są dojrzałe. Hodowcy będą mogli z nich skorzystać już w przyszłym roku, a na półkach w supermarketach znajdą się w ciągu dwóch lat — mówi Mark Riley, zajmujący się inżynierią rolną na UA.