Marihuana do celów humanitarnych

20 września 2018, 10:22

Przed zabiciem restauracja Charlotte's Legendary Lobster Pound z Maine znieczula homary za pomocą marihuany. Przedstawiciele firmy podkreślają, że to bardziej humanitarne i zmniejsza ból odczuwany przed śmiercią.



Uwolnienie staruszka

12 stycznia 2009, 12:19

Ogromny homar George stał się maskotką nowojorskiej restauracji City Crab and Seafood. Klienci pozowali przy akwarium, by zrobić sobie z nim zdjęcie. Dziewięciokilogramowy skorupiak powrócił po 2 tygodniach do oceanu, z którego go wyłowiono. Po przeliczeniu jego wagi na wiek okazało się bowiem, że ma ok. 140 lat.


Pierwszy całkowicie wegetariański McDonald

5 września 2012, 12:12

Wg agencji AFP, w połowie przyszłego roku w pobliżu Złotej Świątyni w Amritsarze, która stanowi główne miejsce kultu wyznawców sikhizmu w Indiach, otworzy swoje podwoje pierwsza całkowicie wegetariańska restauracja McDonalda.


Wielki powrót słynnego średniowiecznego piwa

23 maja 2019, 09:23

Po 220 latach belgijskie opactwo Grimbergen rozpoczęło produkcję piwa według słynnej średniowiecznej receptury. Dotychczas miłośnicy piwa mogli kupić napój firmowany nazwą opactwa, jednak jest on produkowany przez Carlsberga na podstawie umowy z zakonem


Cykliczne wyróżnianie się

22 września 2009, 11:10

Grupy ludzi, którzy zamawiają w restauracji jedzenie i napoje, postępują wg ustalonego schematu. Psycholodzy ujawniają, że początkowo wybierają z karty bardzo różne pozycje, potem ich decyzje zaczynają się ujednolicać, by na koniec znów się od siebie oddalić (Journal of Consumer Research).


Burgery z misją

12 grudnia 2012, 14:21

Znudzeni standardowym obiadowym menu francuscy graficy Thomas i Quentin zaprojektowali serię pięknych hamburgerów (tak, hamburgery naprawdę mogą być piękne). Nawiązują one do różnych idei popkultury, a także ilustrują najpopularniejsze doniesienia medialne.


Nowojorski zakaz używania soli

15 marca 2010, 09:34

Felix Ortiz, demokratyczny radny z Nowego Jorku, postuluje, by w restauracjach Wielkiego Jabłka całkowicie zakazać używania soli i decyzję o doprawianiu bądź nie pozostawić klientowi. Wzbudziło to opór wśród szefów kuchni, którzy zrzeszyli się i jako grupa My Food My Choice (Moje jedzenie, mój wybór) walczą o swoje prawa na Facebooku. Wspierają ich zresztą konsumenci i właściciele lokali.


Pięćdziesięcioprocentowa zniżka za wyłączenie telefonu

29 listopada 2013, 16:39

Restauracja Abu Gosz z miasta o tej samej nazwie w Dystrykcie Jerozolimy daje 50% upustu klientom, którzy wyłączą komórki.


Powód lepszy od sposobu

19 maja 2010, 08:52

Jeśli ktoś chce osiągnąć jakiś cel, lepiej go pytać "czemu" niż "jak". Wtedy zwiększa się szansa, że dopnie swego, nawet jeśli w międzyczasie zmienią się warunki realizacji postanowień.


Dostarczanie pizzy dronem

26 maja 2014, 09:16

Policja z Mumbaju prowadzi ponoć dochodzenie, czemu Francesco's Pizzeria zaczęła realizować zamówienia za pomocą drona. Urząd Kontroli Lotów podkreśla, że przepisy wymagają, by przed takim lotem uzyskać stosowne pozwolenie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy