Skan mózgu za pomocą fMRI

Zahipnotyzowany mózg

23 lipca 2009, 10:09

Naukowcom z uniwersytetu w Genewie udało się przeprowadzić badania aktywności mózgu człowieka w stanie hipnozy. Aby zaprezentować pracę komórek nerwowych Patrik Vuilleumier i Yann Cojan użyli tomografii magnetyczno-rezonansowej.



Chudną na wysokościach

5 lutego 2010, 09:32

Wyniki wstępnych badań sugerują, że otyli ludzie, którzy przez jakiś czas po prostu przebywają wysoko nad poziomem morza, bez dodatkowego wysiłku zrzucają kilka zbędnych kilogramów i efekt ten utrzymuje się po powrocie na niziny.


Deformacje skorupy ziemskiej

Powstrząsowe deformacje ziemi

8 sierpnia 2010, 14:34

Skorupa ziemska deformuje się i przemieszcza nie tylko podczas trzęsień ziemi, ale jeszcze długo po ich ustąpieniu. Analiza tych deformacji pozwala lepiej zrozumieć mechanizm kataklizmów a w rezultacie skuteczniej przewidywać związane z nimi zagrożenia.


Wilki śledzą ludzkie spojrzenie

25 lutego 2011, 10:10

Wilki potrafią podążać za ludzkim spojrzeniem. U zwierząt społecznych to ważna umiejętność, ponieważ pozwala przewidzieć czyjś kolejny ruch, np. drapieżnika lub ofiary, a także śledzić ważne wydarzenia w stadzie.


Neurony reagują na ruch błony bębenkowej nie większy od atomu

20 października 2011, 11:16

Ćmy rolnice tasiemki (Noctua pronuba) są tak wyczulone na ultradźwięki polujących nietoperzy, że neurony w ich uchu reagują na ruch błony bębenkowej odpowiadający wielkości atomu. Biolodzy z Uniwersytetu w Bristolu tłumaczą, że gdyby błonę bębenkową przeskalować, by miała grubość ściany z cegieł, owad byłby w stanie wykryć przemieszczenie ścianki na grubość włosa.


Teorie o ciemnej materii zagrożone?

19 kwietnia 2012, 10:50

W Europejskim Obserwatorium Południowym (ESO) przeprowadzono badania, których wyniki mogą podważać teorie mówiące o istnieniu ciemnej materii


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Nowy-stary materiał nadzieją fotowoltaiki

9 sierpnia 2013, 09:17

Ogniwa fotowoltaiczne stworzone z powszechnego na Ziemi materiału, mogą być równie wydajne jak ogniwa krzemowe, a przy tym dużo tańsze. Naukowcy dopiero zaczynają rozumieć potencjał nowego materiału, który daje nadzieję na przełom w pozyskiwaniu energii ze Słońca


Uroburos z Rosji

4 marca 2014, 11:34

Niemiecka firma G Data SecurityLabs uważa, że za szkodliwym kodem o nazwie Uroburos stoją Rosjanie, a konkretnie któraś z rosyjskich agend rządowych. Uroburos to zaawansowany rootkit, który został stworzony nie później niż w 2011 roku


Regin działa od 6 lat

24 listopada 2014, 10:47

Firma Symantec informuje o odkryciu zaawansowanego spyware'u nazwanego Regin. Od 2008 roku szpieguje on firmy, organizacje rządowe oraz osoby prywatne. Symantec opublikował właśnie analizę techniczną [PDF] Regiina, w której czytamy, że charakteryzuje go struktura świadcząca o rzadko spotykanych umiejętnościach jego twórców.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy