![](/media/lib/165/n-termometr-9f6b3219109e97f7c9925de2f9c27099.jpg)
Padł europejski rekord wysokiej temperatury?
12 sierpnia 2021, 11:54Wczoraj w Syrakuzach na południu Sycylii być może padł europejski rekord temperatury. Termometry pokazały 48,8 stopnia Celsjusza. Tym samy pobity został rekord z Aten z 1977 roku. Pomiar obecnie zarejestrowanej najwyższej temperatury musi jeszcze zostać zweryfikowany przez Światową Organizację Meteorologiczną
![](/media/lib/532/n-gilbert-3121c80b4b9711dae6c3f918743cc28e.jpg)
Uran, roztopiony ołów, palnik alkoholowy – nietypowe zabawki sprzed kilkudziesięciu lat
22 grudnia 2022, 09:46Współcześni rodzice mają do wyboru olbrzymią liczbę zabawek dla swoich pociech. Pomysłowość producentów nie zna granic i wybór odpowiedniego prezentu często nie jest łatwym zadaniem. Mimo tej różnorodności dzisiaj nie uświadczymy wielu zabawek, które można było znaleźć na sklepowych półkach – oczywiście po drugiej stronie Żelaznej Kurtyny – jeszcze kilkadziesiąt lat temu. I nie dlatego, że zabawki te nie cieszyły się popularnością czy wyszły z mody, a dlatego, że zostały zakazane
Google też chce kupić DoubleClick?
2 kwietnia 2007, 09:34Google ma ponoć zamiar kupić firmę DoubleClick. Jeśli to prawda, koncern będzie konkurował o nią z Microsoftem.
![](/media/lib/32/komin-hydrotermalny-6e0a05dfe9e01665b19ce626e6e08389.jpg)
Najgorętsza woda na świecie
5 sierpnia 2008, 18:51Profesor Andrea Koschinsky-Fritsche z Jacobs University w Bremen odkryła na dnie Oceanu Atlantyckiego najgorętszą wodę na Ziemi. To woda, ale nie taka, do jakiej przywykliśmy, ponieważ znajduje się w stanie nadkrytycznym, niespotykanym dotąd w naturze. Można ją znaleźć 3 kilometry pod powierzchnią, na szczycie olbrzymiego bąbla magmy.
![](/media/lib/50/3469394846_aff00bba76-f7f57d0f19f9c0afe4a7370b4d5e17ea.jpg)
Lekarz jak kontroler lotów
13 czerwca 2009, 10:05Organizowanie opieki medycznej w sposób podobny do kontroli lotów mogłoby poprawić funkcjonowanie szpitali - uważają naukowcy z Uniformed Services University of the Health Sciences w stanie Maryland. O pomyśle poinformowało czasopismo Journal of the American College of Surgeons.
![](/media/lib/65/baterie-e529ea51a363e41885f083d346667ad3.jpg)
Ultrakondensatory mogą konkurować z bateriami
22 czerwca 2010, 17:12Podczas VLSI Circuits Symposium in Honolulu inżynierowie z MIT-u pokazali układ scalony, który przezwycięża jeden z ostatnich poważnych problemów związanych z wykorzystywaniem ultrakondensatorów. Dzięki ich pracom urządzenia takie mogą zastąpić baterie jako źródło zasilania elektroniki.
![](/media/lib/93/n-stetoskop-6840a774da2c35676966a794ac1943bc.jpg)
Narzekają, bo mają powody
30 grudnia 2011, 13:24Mimo że kobiety żyją średnio dłużej niż mężczyźni, panie systematycznie twierdzą, że czują się gorzej od panów. Czy u podłoża tego zjawiska leży odchylenie komunikacyjne, czy też większa liczba chorób przewlekłych? Okazuje się, że to ostatnie.
![](/media/lib/129/n-grawindowsrt-1b14be434002a05457f5a96dba861476.jpg)
Bardzo słaby start Windows RT
30 stycznia 2013, 11:49Jeden z tajwańskich producentów zdradził, że do końca 2012 roku do sprzedaży trafiło około 2 milionów tabletów z Windows RT. Początkowo zakładano, że wyprodukowanych zostanie 4-4,5 miliona takich urządzeń. Co gorsza, zdaniem anonimowego informatora, klientom końcowym sprzedano zaledwie około miliona tabletów z systemem Windows RT
![](/media/lib/167/n-europa-9eeca40b148f8d0c70d3771ded20ea9c.jpg)
Wkrótce odkryjemy życie poza Ziemią
9 kwietnia 2015, 09:16Podczas publicznego panelu dyskusyjnego, który odbył się niedawno w Waszyngtonie, naukowcy z NASA rozmawiali o możliwości odkrycia pozaziemskiego życia w Układzie Słonecznym. Uważam, że w najbliższej dekadzie znajdziemy mocne przesłanki, a w ciągu najbliższych 10-20 lat będziemy mieli dowód na istnienie życia poza Ziemią - mówi Ellen Stofan, główny naukowiec NASA.
![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.