Wątroba regeneruje się po niskobiałkowej diecie
Atrofię wątroby związaną z niskobiałkową dietą można odwrócić.
Naukowcy ze Szkoły Weterynaryjnej Uniwersytetu Surrey i Uniwersytetu w São Paulo badali wpływ niskobiałkowej diety na wątrobę. Przez 5 tygodni jednej grupie myszy podawano karmę z normalną zawartością białka, a drugiej z obniżoną.
Za pomocą nowoczesnej metody stereologicznej w 3D analizowano objętość wątroby, a także liczbę i rozmiary komórek. Okazało się, że objętość tego narządu spadła o 65% (3302 mm3 vs 1141 mm3). O 46% zmniejszyła się także objętość hepatocytów (8223 μm3 vs 4475 μm3). Odnotowano za to 90% wzrost liczby dwujądrzastych hepatocytów (1.549.393 vs 2.941.353). Zjawiska te wiązały się ze spadkiem funkcjonalności wątroby. Autorzy publikacji z pisma Nutrition zauważyli, że dieta niskobiałkowa prowadziła do 20-proc. spadku poziomu albuminy osocza (jest to białko wytwarzane przez wątrobę, dlatego wykorzystuje się ją jako biomarker).
Takie uszkodzenie wątroby może negatywne wpływać na układ nerwowy czy na zdolność metabolizowania leków. Naukowcy tłumaczą, że namnażanie dwujądrzastych hepatocytów to próba radzenia sobie wątroby z niskobiałkową dietą.
Po 5 tygodniach diety z normalną zawartością białka (12% kazeiny) brytyjsko-brazylijski zespół zauważył, że w pierwotnie niedożywionej białkowo grupie zwierząt aż o 85% wzrosła liczba jednojądrowych hepatocytów (po niedożywieniu wynosiła ona 15.988.560, a po znormalizowaniu diety 29.600.520). Objętość wątroby powiększyła się 1,5 raza (atrofia została więc częściowo odwrócona).
Naukowcy podkreślają, że opisane zjawiska demonstrują plastyczność wątroby i jej zdolność do samonaprawy. Nie wykluczają, że po upływie dłuższego czasu narząd mógłby się jeszcze bardziej zregenerować.
Ważne, by nie umniejszać znaczenia białka w naszej diecie. Białka są bardzo istotne dla organizmu: tworzą i regenerują tkanki oraz pełnią rolę hormonów i enzymów. Zbyt mała ilość białka w diecie może uszkadzać wątrobę. Nasze badania wykazały zatrważającą atrofię wątroby i jej komórek, co może wpływać na cały metabolizm. Plusem jest to, że uszkodzenie nie jest stałe i wątroba potrafi się świetnie regenerować [...] - podsumowuje dr Augusto Coppi.
Komentarze (1)
AlexiaX, 29 marca 2017, 03:27
Ten tytuł wg mnie jest dość niefortunny i można go zrozumieć opacznie, tzn. jakby właśnie niskobiałkowa dieta miała dobroczynny wpływ na wątrobę i powodowała jej regenerację. Przynajmniej ja tak zrozumiałam i dopiero po przeczytaniu treści artykułu dowiedziałam się, że jest na odwrót.
W ogóle, to nigdy nie słyszałam o tym, że dieta niskobiałkowa może uszkodzić wątrobę.
jendrysz, 29 marca 2017, 07:54
Czyli wątroba regeneruje się po wysokobiałkowej diecie, bo po niskobiałkowej diecie wątroba będzie uszkodzona.
Dlatego tytuł powinien brzmieć:
Wątroba regeneruje się po uszkodzeniu niskobiałkową dietą.
@bea Zdaje się, że wątroba regeneruje się też w czasie kilkudniowej głodówki dającej czas na odbudowę.
Tu chodzi o stosunek (niewielkiego) obciążenia zanieczyszczeniami do zapasów regeneracyjnych wątroby, a w diecie niskobiałkowej obciążenia są na tym samym (dużym) poziomie, natomiast zapasy regeneracyjne wątroby maleją z braku białek.
PS. Oczywiście w głodówce trzeba pić duże ilości czystej wody, bo pomaga usuwać zanieczyszczenia i nie tylko ze względu na nerki.