![© Victor Keech](/media/lib/20/1198753143_187884-10bc91789fd48be174f64b4702550b7e.jpeg)
Pożyteczne gotowanie
27 grudnia 2007, 11:57Jak wielokrotnie słyszeliśmy, gotowanie warzyw niszczy ich składniki odżywcze. Nie wszyscy jednak zgadzają się z tą opinią. Włoscy naukowcy dowodzą, że poddanie warzyw działaniu wysokiej temperatury może zachować, a nawet zwiększyć ich wartość odżywczą w porównaniu z surowymi warzywami. Wszystko zależy od metody gotowania.
![Ludzka wątroba© renanuflackerlicencja: Creative Commons](/media/lib/20/1198748886_965947-9afc366f8e228f05feb6055ff9bf9a60.jpeg)
Uszkodzenia wątroby są odwracalne
27 grudnia 2007, 10:43Niektóre uszkodzenia wątroby, spowodowane nadużywaniem alkoholu lub żółtaczką, można zatrzymać, a nawet odwrócić. Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, wystarczy zablokować dostawy białka, bez którego nie może dojść do zwłóknienia i wytworzenia blizn (PLoS Online). Odkrycie Amerykanów pomoże także osobom ze zwłóknieniem płuc czy oparzeniami.
![](/media/lib/20/1198490070_263862-45d6537751a35a51d6be9e8e4c32079d.jpeg)
Katar sienny chroni przed rakiem
24 grudnia 2007, 10:48Alergia jest przykrą dolegliwością, okazuje się jednak, że może chronić swoją "ofiarę" przed nowotworami trzustki (International Journal of Cancer).
![](/media/lib/20/1198236901_422801-e5fc2abdfad08dcef1916ad12365a0f5.jpeg)
Naukowcy obalają 7 mitów medycznych
21 grudnia 2007, 12:27Badacze ze Szkoły Medycznej Indiana University postanowili sprawdzić, czy jest jakieś ziarenko prawdy w 7 najczęściej powtarzanych mitach medycznych, np. że włosy i paznokcie rosną po śmierci, a człowiek wykorzystuje jedynie 10% swojego mózgu. Po przejrzeniu fachowej literatury okazało się, że większość to oczywista nieprawda, a reszty nie da się udowodnić w taki sposób, by rozwiać wszelkie wątpliwości.
![](/media/lib/20/1198149851_826031-4ec5b6bc30dea7de120c12fc1be17b22.jpeg)
Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu
20 grudnia 2007, 12:19Osoby, które w dzieciństwie jedzą dużo nabiału, jako dorośli częściej chorują na nowotwory odbytu.
![© Scott Kinmartin](/media/lib/20/1198088227_188635-e47379a7dea48bc3e6b6ce4bce03c3ac.jpeg)
Uczeni odkryli geny otyłości
19 grudnia 2007, 19:10Naukowcy z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University odkryli geny odpowiedzialne za składowanie tłuszczu w komórkach. Tym samym znaleźli odpowiedź na jedno z najważniejszych pytań biologii. Ich prace mogą przyczynić się do opracowania nowych metod walki z otyłością i związanymi z nią chorobami.
![© markfftanglicencja: Creative Commons](/media/lib/19/1198054138_398450-f7b011933805e8b1babba7a3a9148537.jpeg)
Zwierzątka odetchną?
19 grudnia 2007, 01:32Zanim nowy lek trafi do aptek, musi przejść wieloletnie, drobiazgowe próby, m.in. na zwierzętach oraz ludziach. Podobne testy przechodzą również kosmetyki i środki chemiczne. Proces weryfikacji może ulec znacznemu skróceniu dzięki parze układów scalonych noszących nazwy DataChip oraz MetaChip.
![© YangaCanlicencja: Creative Commons](/media/lib/19/1197988948_849849-881540ebfaef12f65a2d7db627a59fc9.jpeg)
Długie nogi służą wątrobie
18 grudnia 2007, 15:37Zespół z Uniwersytetu w Bristolu twierdzi, że krótkie nogi u kobiet oznaczają większe ryzyko chorób wątroby. Wg naukowców, i jedno, i drugie może być wynikiem diety lub innych czynników oddziałujących na organizm na wczesnych etapach życia.
![](/media/lib/19/1197975314_038086-25a3f056c16a9b5bbda813f1a769766d.jpeg)
Zdrowy jak średniowieczny chłop
18 grudnia 2007, 11:46Jeśli udało im się przeżyć epidemie, wg dr. Rogera Hendersona, średniowieczni ludzie prowadzili zdrowszy tryb życia niż żyjący dzisiaj ich potomkowie. Dieta obfitowała w produkty niskotłuszczowe i warzywa, a wszystko popijano lekkim piwem. Gdy spożytych kalorii uzbierało się nieco więcej, bez obaw spalano je podczas 12-godzinnego dnia pracy.
![© Pixzl Creativelicencja: Creative Commons](/media/lib/19/1197971471_132989-a8ad00ba45257b9dd871637781976520.jpeg)
Układ odpornościowy rzeźbi mózg
18 grudnia 2007, 10:37Badacze ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda uważają, że proces przycinania (redukowania) połączeń nerwowych, podczas którego mózg staje się bardziej zorganizowany, jest kierowany przez układ odpornościowy.