Witamina D może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

21 marca 2019, 10:53

Witamina D sprzyja większej wrażliwości na insulinę, obniżając w ten sposób poziom glukozy i ryzyko cukrzycy typu 2.


Dieta uwzględniająca ryby może pomóc w profilaktyce astmy

20 marca 2019, 12:08

Jedzenie ryb może pomóc w zapobieganiu astmie.


Im więcej czasu przed komputerem, tym gorszy stan zębów

19 marca 2019, 21:20

Młodzież, która zbyt dużo czasu spędza przed komputerem, ma więcej ubytków i częstsze problemy z chorobami przyzębia, np. z krwawieniem dziąseł – wynika z analiz naukowców WUM i UKSW, którzy przebadali ponad 1,6 tys. polskich 18-latków. To pierwsze takie badania w Europie.


Słodzone napoje skracają życie

19 marca 2019, 13:48

Spożywając słodzone napoje zwiększamy ryzyko przedwczesnego zgonu, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i, w mniejszym stopniu, nowotworów. Ryzyko to bardziej rośnie u kobiet niż u mężczyzn. Takie wnioski płyną z szeroko zakrojonych długoterminowych badań prowadzonych przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health.


Wyższe dawki witaminy D nie zawsze są lepsze

18 marca 2019, 13:07

Starsze kobiety z nadwagą lub otyłością, które zażywają większe od zalecanych dawki witaminy D, wykazują poprawę pamięci i uczenia, ale mają wolniejszy czasy reakcji. Naukowcy z Rutgers University uważają, że ostatnie z obserwowanych zjawisk może zwiększać ryzyko upadków i złamań w tej grupie wiekowej.


Wyciąg z nasion awokado ma obiecujące właściwości przeciwzapalne

15 marca 2019, 13:32

Ekstrakt z nasion awokado (ang. colored avocado seed extract, CASE) ma obiecujące właściwości przeciwzapalne.


Ponad 40% nowotworów u dzieci nie jest wykrywanych

15 marca 2019, 11:27

Na całym świecie niemal połowa dzieci chorujących na nowotwory nie zostaje zdiagnozowana. Badacze, którzy przeanalizowali dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szacują, że w 2015 roku na nowotwory zachorowało 397 000 dzieci poniżej 15. roku życia, a 43% z nich pozostało niezdiagnozowanych.


C. elegans

Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko zakażenia 2 groźnymi bakteriami

14 marca 2019, 13:17

Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko zakażenia 2 niebezpiecznymi patogenami: pałeczką ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i paciorkowcem kałowym (Enterococcus faecalis).


Mikrobiom jelit jest zmieniony nawet miesiąc po udarze

13 marca 2019, 13:09

Skład flory bakteryjnej jelit może być inny nawet 28 dni po udarze. Ma to spore znaczenie dla procesu zdrowienia.


Wektorowe choroby zakaźne podbijają Wenezuelę

13 marca 2019, 06:51

W przeszłości Wenezuela była liderem w zwalczaniu wektorowych chorób zakaźnych, czyli chorób przenoszonych przez stawonogi (np. komary, pająki). Obecnie liczba przypadków malarii, dengi, Ziki i innych chorób osiągnęła alarmujący poziom i zaczęły rozprzestrzeniać się one na inne kraje.