Zamawianie z wyprzedzeniem zmniejsza kaloryczność wybieranych dań
Amerykańskie badania wykazały, że składając zamówienie bezpośrednio przed jedzeniem, ludzie wybierają bardziej kaloryczne dania. Jeśli zamówienie jest składane godzinę przed posiłkiem lub jeszcze wcześniej, dania są mniej kaloryczne.
Nasze badania pokazują, że zamawianie dań, gdy jest się już głodnym i gotowym do jedzenia, prowadzi do ogólnego wzrostu energetyczności wybieranych potraw i sugerują, że zamawianie z wyprzedzeniem znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo ulegania pokusom - podkreśla dr Eric M. VanEpps z Uniwersytetu Pensylwanii.
Wiele wskazuje na to, że restauracje oraz inni dostawcy jedzenia mogą zadbać o zdrowie swoich klientów, oferując im możliwość składania zamówień zawczasu.
Naukowcy przyglądali się online'owym zamówieniom 690 pracowników w firmowej restauracji, a także 195 studentom, wybierającym z menu dostarczanych lunchów. We wszystkich 3 badaniach stwierdzono, że zawartość kalorii była wyższa, gdy między zamówieniem a jedzeniem upływał krótszy czas albo konsumpcja następowała właściwie od razu.
W ramach 1. studium analizowano ponad 1000 online'owych zamówień. Można je było składać po siódmej rano i odbierać o dowolnej porze między jedenastą a czternastą. W ramach 2. losowo przypisywano uczestników do składania zamówień przed dziesiątą albo po jedenastej. W 3. losowano studentów do grup, które zamawiały lunch przed lub po zajęciach (posiłki dostarczano tuż po zajęciach).
W 1. badaniu zauważono, że każda dodatkowa godzina między złożeniem zamówienia a odbiorem gotowego posiłku (średni czas wynosił 105 minut) oznaczała spadek energetyczności o ok. 38 kalorii. W 2. badaniu stwierdzono, że w porównaniu do ludzi, którzy złożyli zamówienie bliżej pory lunchu ze średnim odroczeniem rzędu 40 min, średnie zmniejszenie kaloryczności w przypadku osób, które złożyły zamówienie z wyprzedzeniem (średnio 168 minut wcześniej), sięgało 30 kcal (kaloryczność posiłku to 568 vs. 598 kcal). Trzecie studium zademonstrowało, że studenci, którzy składali zamówienie z wyprzedzeniem, wybierali mniej kaloryczne dania (średnio 890 kcal) niż osoby zamawiające w porze lunchu (średnio 999 kcal).
We wszystkich trzech badaniach niższa kaloryczność nie ograniczała się do jakiejś specyficznej podgrupy. Na stwierdzoną korelację nie wpływało pomijanie śniadania. Nie zauważono też różnic w zadowoleniu z posiłków zamawianych z wyprzedzeniem i niedługo przed jedzeniem.
Badania dostarczają kolejnych dowodów, że decyzje podejmowane pod wpływem chwili nie są tak dalekowzroczne jak te podejmowane z wyprzedzeniem - dodaje dr George Loewenstein z Carnegie Mellon.
Autorzy publikacji z Journal of Marketing Research podkreślają, że w ramach przyszłych badań należałoby ustalić, czy ludzie nie nadrabiają mniejszej kaloryczności lunchów podczas innych posiłków lub podjadając między nimi. Ponieważ w firmowej restauracji ceny były obniżone, a lunche studentów darmowe, warto też sprawdzić, jak ludzie by się zachowywali, płacąc za dania pełne stawki.
Komentarze (0)