Kawa walczy z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
Dodanie kawy do diety osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) może pomóc odwrócić typowe dla niej procesy.
Zespół Vincenza Lembo z Uniwersytetu w Neapolu odkrył, że codzienna dawka kawy (odpowiednik 6 filiżanek espresso dla człowieka ważącego 70 kg) poprawia kilka kluczowych markerów NAFLD u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą. Oprócz tego gryzonie mniej przybierają na wadze.
Naukowcy wykazali, że kawa chroni przed NAFLD, podwyższając poziom zonuliny-1 (ZO-1). Białko to zmniejsza przepuszczalność jelit (specjaliści uważają, że przepuszczalność jelit przyczynia się do uszkodzenia wątroby i pogarsza NAFLD).
Wcześniejsze badania pokazały, że kawa może odwrócić uszkodzenia związane z NAFLD, ale my jako pierwsi zademonstrowaliśmy modyfikacje w zakresie przepuszczalności jelita. Wyniki pokazują także, że kawa może niwelować inne związane z NAFLD problemy, takie jak zwyrodnienie balonowate.
Na przestrzeni 12 tygodni naukowcy przyglądali się 3 grupom myszy. Jedną z nich karmiono standardową paszą, drugiej podawano karmę wysokotłuszczową, a trzeciej karmę wysokotłuszczową oraz roztwór kawy bezkofeinowej.
Naukowcy zaobserwowali, że kawa znacząco zmniejszyła poziom cholesterolu i aminotrasferazy alaninowej (enzymu, którego poziom we krwi rośnie przy uszkodzeniu wątroby), a także stłuszczenie oraz zwyrodnienie balonowate.
Zespół podejrzewa, że suplementacja kawą może wpływać na jelitowe połączenia ścisłe.
Komentarze (0)