Zaparzona na sposób włoski kawa chroni przed rakiem prostaty

| Zdrowie/uroda
apes_abroad, CC

Badania przeprowadzone na 7000 włoskich mężczyzn dowodzą, że włoska kawa chroni przed rakiem prostaty. U tych panów, którzy codziennie pili ponad 3 filiżanki kawy zauważono ponad 50-procentowy spadek ryzyka rozwoju nowotworu prostaty. Co ważne, kawa powinna być przygotowana na sposób włoski.

Naukowcy z Wydziału Epodemiologii i Prewencji oraz Włoskiego Narodowego Instytutu Zdrowia poddali badaniom mężczyzn z regionu Molise. Eksperyment trwał cztery lata. Przeanalizowaliśmy ich zwyczaje dotyczące konsumpcji kawy i porównaliśmy z przypadkami nowotworu prostaty. U tych mężczyzn, którzy pili ponad 3 filiżanki dziennie zauważyliśmy 53-procentowy spadek ryzyka rozwoju nowotworu, mówi główny autor badań George Pounis.

Ekstrakty z kawy były poddawane też badaniom laboratoryjnym, gdzie sprawdzano ich wpływ na komórki nowotworowe. Porównanie kawy kofeinowej i bezkofeinowej wykazało, że tylko kawa kofeinowa znacząco zmniejsza zarówno proliferację komórek nowotworowych jak i ich zdolność do metastazy.

Licia Iacoviello, szefowa Laboratorium Epidemiologii Molekularnej i Żywieniowej zwraca uwagę, że badania zostały przeprowadzone na populacji zamieszkującej środkowe Włochy. Tutejsi mieszkańcy przygotowują kawę bardzo rygorystycznie przestrzegając reżimu jej parzenia na sposób włoski. Jest ona parzona pod wysokim ciśnieniem, w bardzo gorącej wodzie bez filtrów. Metoda ta, odmienna od metod z innych części świata, może prowadzić do większej koncentracji substancji bioaktywnych w napoju.

rak prostaty kawa