
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych

Znaleziono twarde dowody na istnienie telegonii
2 października 2014, 06:37Udokumentowano nową formę niegenowego dziedziczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) wykazali, że u muszek owocowych potomstwo może przypominać pierwszego partnera matki.

Znaleziono grób Arystotelesa
27 maja 2016, 09:26Greccy archeolodzy pracujący w Stagirze poinformowali o znalezieniu grobu Arystotelesa. Kostas Sismanidis, który pracuje na miejscu wykopalisk od 1996 roku stwierdził, że zdobyto wystarczająco dowodów, by uznać, że znaleziono miejsce spoczynku człowieka, który położył podwaliny pod zachodnią cywilizację