![](/media/lib/53/wachanie-d9b9dffa71305dc8179725a2a39a03c4.jpg)
Bakteryjny nos
17 sierpnia 2010, 08:49Bakterie kojarzą się głównie ze śmierdzącymi substancjami, które produkują – warto wspomnieć choćby o siarkowodorze czy merkaptanach – lecz okazuje się, że organizmy te dysponują też molekularnym nosem.
![](/media/lib/98/n-bakterie-z-ziarna-piasku-25bec87a609fce82dcc8ad9122372dfa.jpg)
Puchnięcie i rozciąganie
24 stycznia 2012, 06:55Bakteryjne biofilmy rozszerzają się, zajmując coraz większą powierzchnię szkliwa czy cewnika, wykorzystując do tego macierz pozakomórkową (ang. extracellular matrix, ECM). "Podkręca" ona ciśnienie osmotyczne w jego obrębie, prowadząc do pobierania z zewnątrz wody i wzrostu objętości.
![](/media/lib/107/n-muszka-owocowa-f6119525225907602dd4a8a850de420b.jpg)
Odkryto nową funkcję histonów
22 listopada 2012, 14:06Histony to zasadowe białka, na które nawija się łańcuch DNA. Okazuje się, że na tym ich rola się nie kończy, bo wykazują one silnie właściwości przeciwbakteryjne i najwyraźniej stanowią część odporności wrodzonej.
![](/media/lib/149/n-wplyw-miodu-na-morfologie-komorek-03b71a5049490938ebc556a3a54165b8.png)
Co miód robi z bakteriami
14 lutego 2013, 14:02Zespół z Uniwersytetu Technologicznego w Sydney zbadał wpływ miodów z manuki (Leptospermum scoparium), kanuki (Kunzea ericoides) i koniczyny na dynamikę wzrostu i morfologię komórkową laseczki siennej (Bacillus subtilis), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).
![](/media/lib/156/n-jaja-9948b251cd0982579205b24550a451b5.jpg)
Przepis na antybakteryjny polimer? Białko jaja plus glicerol
30 marca 2015, 11:41Naukowcy z Uniwersytetu Georgii przetestowali biopolimery uzyskiwane z albuminy oraz białek serwatki i soi. Okazało się, że po zmieszaniu z tradycyjnym plastyfikatorem w postaci glicerolu zwłaszcza ta pierwsza wykazywała silne właściwości przeciwbakteryjne.
![](/media/lib/230/n-biofilm-jak-mozg-318883ad88387696f3589561ec4ecd4c.jpg)
Biofilm działa jak mikrobiologiczny mózg
23 października 2015, 10:47Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli, że jak neurony mózgu, bakterie żyjące w społecznościach porozumiewają się ze sobą za pomocą sygnałów elektrycznych. Wykorzystują do tego kanały jonowe.
![© Richard Wheeler](/media/lib/2/1172055431_889416-c95c3c5b41ea3977baac3af435f8a3a1.jpeg)
DNA lepsze od dysku twardego?
21 lutego 2007, 10:49W biologii DNA uznaje się za najstarsze medium pozwalające przechowywać informacje. Zanosi się na to, że wkrótce właściwości kwasu dezoksyrybonukleinowego zostaną wykorzystane w informatyce do "składowania" tekstu, zdjęć oraz muzyki w genomie żyjących organizmów.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Przyjazne dla środowiska rozwiązanie problemu chorób przenoszonych przez komary?
15 maja 2017, 11:34Nietoksyczna mieszanina filtratu ze sproszkowanych chitynowych pancerzy krabów i nanocząstek srebra jest, wg naukowców z National Taiwan Ocean University, kluczem do ograniczenia rozprzestrzeniania chorób przenoszonych przez komary, a w szczególności malarii.
![](/media/lib/32/kamizelka-z-kevlaru-e2646b8ac5672ab95931c570b3bb2a70.jpg)
Biobójczy kevlar
21 lipca 2008, 14:26Wynaleziony w 1965 roku w laboratoriach DuPonta kevlar jest używany w kamizelkach kulooodpornych, hełmach i trampolinach, wzmacnia się też nim kable światłowodowe oraz umieszcza w obuwiu czy odzieży. Łatwiej więc chyba powiedzieć, gdzie go nie ma niż wyliczyć możliwe zastosowania. Teraz do korzystnych właściwości tych włókien poliamidowych trzeba będzie dołączyć zwalczenie szkodliwych drobnoustrojów: bakterii, wirusów i grzybów (Industrial & Engineering Chemistry Research).
![](/media/lib/277/n-makaron-zmieniajacy-ksztalt-afe05297f6da10392640847fcefe19b3.jpg)
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.