
Tur - reaktywacja
19 stycznia 2010, 09:30Wszystko wskazuje na to, że włoski zespół, którego pracami kieruje Donato Matassino z Konsorcjum Biotechnologii Eksperymentalnej z Benevento w południowej Szampanii, zamierza wskrzesić tura. Ma do tego dojść dzięki potomkom Bos primigenius, a konkretnie dzięki analizom ich materiału genetycznego i przeprowadzonemu na ich podstawie selektywnemu krzyżowaniu współczesnych ras bydła.

Odkryto nowy stan komórek nowotworowych. To źródło odporności nowotworów na chemioterapię
28 lipca 2020, 09:35Komórki nowotworowe mają olbrzymią zdolność do zyskiwania odporności na chemioterapię. Na przykład wrażliwe na terapie blokujące hormony komórki raka prostaty mogą zmienić się w takie, które do wzrostu nie potrzebują hormonu. To jeden z powodów, dla których tak trudno jest leczyć nowotwory. Naukowcom udało się właśnie dotrzeć do źródła tej wysokiej plastyczności komórek nowotworowych.

Europejskie kurorty narciarskie zagrożone przez globalne ocieplenie
29 sierpnia 2023, 13:08Europa jest kontynentem z największa liczbą kurortów narciarskich. Jednak ich istnienie jest zagrożone przez globalne ocieplenie. Jeśli emisja gazów cieplarnianych zostanie utrzymana na dotychczasowym poziomie i średnia temperatura na Ziemi wzrośnie o 3 stopnie Celsjusza w porównaniu z epoką przedindustrialną, aż 90% z badanych 2234 europejskich kurortów narciarskich będzie doświadczało krytycznych niedoborów naturalnego śniegu, ostrzegają naukowcy.

Wytypowano cechy idealnego robota-sprzątacza
24 czerwca 2011, 11:55Coraz popularniejsze stają się zautomatyzowane odkurzacze. Na razie nie mają, oczywiście, żadnej osobowości i zajmują się wyłącznie sprzątaniem, jednak w przyszłości zapewne się to zmieni. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili sprawdzić, jaka osobowość byłaby, wg ludzi, najbardziej pożądana dla tego typu robota.

Żabie udka kością brytyjsko-francuskiej niezgody?
16 października 2013, 06:26Dotąd żabie udka uznawano za francuski przysmak, ale wykopaliska ze stanowiska Blick Mead w Amesbury w hrabstwie Wiltshire wskazują, że Brytyjczycy wyprzedzili południowych sąsiadów o ok. 8 tys. lat i byli pierwszymi amatorami płaziego dania na świecie.

Kawa poprawia pamięć
14 stycznia 2014, 11:16Kawa pozwala nam obudzić się lub powtrzymuje przed zaśnięciem. Właśnie dowiedzieliśmy się, że poprawia też pamięć długoterminową. Badacze od dłuższego już czasu podejrzewali, że kofeina wykazuje takie właśnie działanie, jednak przeprowadzone dotychczas badania nie pozwalały jednoznacznie tego potwierdzić

Google wciąż nie zadowolił Komisji Europejskiej
24 września 2014, 09:07Unijny komisarz ds. konkurencyjności, Joaquin Almunia, przychylił się do opinii konkurencji Google'a i oświadczył, że wyszukiwarkowy gigant wciąż nie zrobił dość, by uniknąć kary w związku ze swoimi praktykami monopolistycznymi.Almunia oświadczył, że zgodnie z procedurami kierowana przezeń komisja przyjmuje opinie i skargi w związku z toczącym się postępowaniem przeciwko Google'owi.

Sukces Nocy Laboratoriów
14 października 2015, 05:30W sobotni wieczór wrocławianie mieli szansę odwiedzić pracownie badawcze, do których na co dzień mają dostęp tylko nieliczni. A to za sprawą Nocy Laboratoriów – akcji edukacyjnej zorganizowanej po raz pierwszy przez firmę Nokia Networks oraz Wrocławskie Centrum Badań EIT+.

Czy pies wie, czego szuka?
6 marca 2018, 06:57Ludzie od tysiącleci wykorzystują świetny węch psów. Jednak dotychczas nauka niemal nie zajmowała się rozwiązaniem zagadki czy psy posiadają jakąś mentalną reprezentację przedmiotu, który pozostawił ślad zapachowy. Innymi słowy, nie wiemy, czy pies, śledząc jakiś zapach, spodziewa się znaleźć konkretny przedmiot

Czemu żubry przeniosły się do lasów? To m.in. sprawka człowieka!
16 lipca 2019, 10:34Po ustąpieniu lodowca w Europie zmieniła się dieta żubrów. Zwierzęta te z wygodniejszych dla nich terenów otwartych przeniosły się do lasów. Związek miała z tym nie tylko zmiana roślinności, ale i presja człowieka. Z tymi zmianami nie poradziły sobie już tak dobrze tury – pokazują naukowcy z Białowieży.