
Guinness nurkuje
30 maja 2012, 09:38Guinness otworzył pierwszy na świecie podwodny bar. Browar postanowił w ten sposób upamiętnić 250-lecie swojego istnienia. Ponieważ firmę założono w 1759 r., rocznicę świętowano z 3-letnim poślizgiem. Nie wydaje się jednak, by komukolwiek to przeszkadzało.

Browarniane raki monitorują jakość wody
5 października 2017, 13:37Browar Protivin z kraju południowoczeskiego zatrudnił raki do monitorowania jakości wody wykorzystywanej w zakładzie.

Piwowarzy kontra gaz łupkowy
28 maja 2013, 09:08Wydobywanie gazu łupkowego metodą szczelinowania hydraulicznego wciąż budzi liczne kontrowersje. W Niemczech swoje obawy wyraził potężny przemysł piwowarski

Mamma Beer - piwo dla kobiet po chemioterapii
27 sierpnia 2018, 13:37Mamma Help, praska organizacja non-profit działająca na rzecz kobiet z rakiem piersi, zainicjowała działania, które doprowadziły do opracowania piwa dla pacjentek w trakcie/po chemioterapii. Uwzględnia ono zaburzenia smaku (dysgeusię), które są skutkiem ubocznym leczenia.

Zwierzęta uratowane dzięki instalacji do chłodzenia piwa
16 lipca 2013, 06:30Gdy przed kilkoma dniami zepsuła się aparatura chłodząca i temperatura w zbiornikach zwierząt z akwarium z Falmouth w Kornwalii zaczęła niebezpiecznie rosnąć, dyrekcja zwróciła się z prośbą o pomoc do lokalnego browaru St. Austell. Tragedii udało się zapobiec dzięki urządzeniom do chłodzenia piwa.

Trwają prace nad piwem z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu
14 lutego 2019, 06:00Wysoko chmielone piwa składające się tylko z polskich składników, przygotowane z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu opracowuje naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Przygotowana technologia ma być również przyjazna dla środowiska.

Piwo nie z tego świata
4 października 2013, 07:00Browar Dogfish Head z Delaware wyprodukował piwo nie z tego świata. Dosłownie. Warzenie Celest-jewel-ale można porównać do zaparzania herbaty ekspresowej. Pył z utłuczonych księżycowych meteorytów zanurza się bowiem w piwie. Ponieważ zawiera on minerały i sole, wspomaga proces fermentacji i wpływa na smak. Piwowarzy pozyskali egzotyczny dodatek dzięki firmie ILC Dover, która produkuje kombinezony dla NASA.