"Dietetyczne rozgrzeszenie" dla ciężarnych
7 stycznia 2010, 00:31Wielu lekarzy zaleca ciężarnym kobietom przyjmowanie stosunkowo dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, będących doskonałym źródłem cholesterolu koniecznego dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Najnowsze badania, przeprowadzone na zwierzętach, wskazują jeszcze jedną możliwą zaletę takiej diety - okazuje się, że zawarta m.in. w mięsie i jajkach cholina bezpośrednio wpływa na aktywność ważnych genów u płodu.
Aparat z kwantową kropką
22 marca 2010, 12:02Dzięki pracom firmy InVisage użytkownicy telefonów komórkowych będą mogli wykonać lepsze fotografie niż dotychczas. Słaba jakość zdjęć wynika tutaj przede wszystkim z braku dobrej jakości soczewek, jednak częściową "winę" ponoszą też słabe czujniki.
Duże koty lubią perfumy. Męskie
9 czerwca 2010, 14:59Każdy miłośnik i posiadacz kotów wie, jakie zapachy są nieodpartym wabikiem dla tych małych drapieżców. A jakie zapachy mogą wabić duże kotowane? Dzikie, duże koty - jak gepardy i jaguary - jak się okazuje, mają znacznie bardziej wyrafinowany gust.
Jak znaleźć kokainę w butelce
3 października 2010, 20:53Przemyt narkotyków to niełatwa sprawa, a jego udaremnienie jeszcze trudniejsza. Jak odszukać kokainę rozpuszczoną w alkoholu, jeśli ma się do sprawdzenia cały kontener butelek? Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia.
Żyjemy dłużej, ale nie jesteśmy zdrowsi
20 grudnia 2010, 17:49Mimo że średnia długość życia w USA (i nie tylko tam) wzrosła, nie zwiększyła się liczba lat upływających w pełnym zdrowiu. Dzisiejszy 20-latek może się spodziewać jednego roku w gorszym stanie zdrowia więcej niż 20-latek dziesięć lat temu (Journal of Gerontology).
Przez głośną muzykę nie odróżniają dźwięków
10 marca 2011, 16:29Głośne słuchanie muzyki przez słuchawki przez dłuższy czas może prowadzić do zmian neurofizjologicznych, utrudniając wyraźne rozróżnianie dźwięków, mimo że sam próg słyszenia się nie zmienił.
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
Pecet obchodzi 30. urodziny
12 sierpnia 2011, 10:44Przed 30 laty, 12 sierpnia 1981 roku IBM zaprezentował pierwszego peceta. Na rynku były dostępne już wówczas inne komputery skierowane do osób indywidualnych, ale to otwarta modułowa architektura PC miała z czasem wygrać walkę o serca klientów.
Masaż płetwami, w dodatku nie dla ludzi
18 listopada 2011, 18:03Okazuje się, że masaże lubimy nie tylko my, ludzie. Ctenochaetus striatus, ryby morskie z rodziny pokolcowatych, są pierwszymi nienaczelnymi, o których wiemy, że także poddają się takim zabiegom.
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...