Dizajnerskie wydobywanie smaku

10 października 2013, 13:36

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.



Jeśli chodzi o kształt, komórki wolą nanodyski

9 października 2013, 06:39

Próbując odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób kształt nanocząstek wpływa na ich transport do komórek, naukowcy z Georgia Institute of Technology zauważyli, że ssacze komórki preferencyjnie internalizują hydrożelowe nanodyski (jednym słowem - wolą nanodyski od nanopręcików).


Ładowanie piorunem

7 października 2013, 12:24

Naukowcy z University of Southampton połączyli siły z inżynierami Nokii i opracowali technologię ładowania smartfona za pomocą... pioruna. Eksperymenty przeprowadzono w uniwersyteckim High Voltage Laboratory, jednym z czołowych światowych laboratoriów wysokich napięć


Molekuły z fotonów

3 października 2013, 12:54

Naukowcy z MIT-u i Universytetu Harvarda, pracujący w ramach Harvard-MIT Center for Ultracold Atoms zmusili fotony do... połączenia się w molekuły. Taki stan materii opisywano dotychczas jedynie teoretycznie


Płaska linia to nie koniec - śpiączka może być głębsza

20 września 2013, 06:45

U ludzi i zwierząt istnieje głębszy stopień śpiączki niż ten odzwierciedlany w EEG przez płaską linię izoelektryczną. Charakteryzuje się on aktywnością mózgową generowaną przez formację hipokampa, która następnie rozprzestrzenia do kory.


Myślą za dwóch, mówią za jednego

11 września 2013, 11:47

U osób dwujęzycznych oba opanowane języki są cały czas aktywne. Nie ma przy tym znaczenia, czy w danym momencie ktoś świadomie chce się posłużyć i jednym, i drugim, czy nie oraz ile czasu upłynęło od ostatniego posłużenia się "poprzednim" językiem - kilka sekund czy parę dni.


Powtarzalny urok zapachu

10 września 2013, 16:48

Eksperymenty związane z odbiorem męskich woni przez kobiety zademonstrowały wysoką powtarzalność preferencji zapachowych. Fakt ten wskazuje na stałość osobniczego zapachu, a zatem i na uwarunkowania genetyczne. Zespół z Uniwersytetu w Stirling sugeruje, że tak jak u innych zwierząt, u ludzi zapach spełnia funkcję sygnalizatora różnych aspektów "jakości" potencjalnego partnera.


Programowanie światła

10 września 2013, 08:40

Komputery kwantowe wciąż znajdują się na bardzo wczesnym etapie rozwoju. Co prawda Google, NASA i kilka innych firm oraz organizacji korzysta z kwantowych komputerów firmy D-Wave, jednak wciąż nie do końca jest jasne, czym są te maszyny, gdyż używają one niestandardowej techniki obliczeń zwanej adiabatycznymi obliczeniami kwantowymi.


Enzym odpakowuje DNA, by chłopcy stali się chłopcami

6 września 2013, 13:41

By podczas rozwoju płodowego genetyczni chłopcy (XY) stali się chłopcami również pod względem anatomicznym, w ich organizmie musi występować enzym "odpakowujący" Jumonji d1a.


'Miękkie' przeszacowanie nauki

28 sierpnia 2013, 11:13

Daniele Fanelli i John Ioannidis opublikowali w Proceedings of the National Academy of Sciences artykuł, z którego dowiadujemy się, że naukowcy zajmujący się "miękkimi" dziedzinami wiedzy częściej niż inni przeceniają wyniki swoich badań. Najczęściej zaś zdarza się to naukowcom z USA.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy