![Limfocyt](/media/lib/31/244987764_21228181fc-a9da1098a48f13ed8a9b16f11973a3c1.jpg)
Reakcja tak silna, że... nieskuteczna
15 lipca 2008, 14:17Wszyscy znamy HIV jako wirusa powodującego niedobór odporności. Najnowsze badania pokazują, że, paradoksalnie, efekt ten jest osiągany dzięki... nadmiernemu pobudzeniu odpowiedzi immunologicznej. Jak donoszą naukowcy, zbyt intensywna reakcja organizmu powoduje "zmęczenie" komórek i zmniejszenie ich skuteczności w walce z infekcją.
![Dziki jaguar](/media/lib/65/jaguar_sitting-1dcc2324d66392033bad175de6acd200.jpg)
Duże koty lubią perfumy. Męskie
9 czerwca 2010, 14:59Każdy miłośnik i posiadacz kotów wie, jakie zapachy są nieodpartym wabikiem dla tych małych drapieżców. A jakie zapachy mogą wabić duże kotowane? Dzikie, duże koty - jak gepardy i jaguary - jak się okazuje, mają znacznie bardziej wyrafinowany gust.
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Rośliny doprowadziły do zlodowaceń pod koniec ordowiku?
1 lutego 2012, 12:49Wg naukowców z Uniwersytetów w Exeter i Oksfordzie, pojawienie się 470 mln lat temu pierwszych roślin wywołało reakcję łańcuchową w postaci serii zlodowaceń.
![](/media/lib/110/n-nosorozec-bialy-441e91449d3a8f7e4aa980f0481fa35f.jpg)
Zostało tylko 5 nosorożców białych północnych
17 grudnia 2014, 11:48Nosorożec biały północny znajduje się na skraju wyginięcia. W ciągu ostatnich 3 miesięcy padło 2 przedstawicieli tego gatunku. Na Ziemi pozostał jeszcze 1 samiec i 4 samice. Gatunek został niemal doszczętnie wytępiony przez kłusowników.
![](/media/lib/269/n-mikroskop-elektronowy-na-chipie-781e4b4fed29fbea5a319a9554124391.jpg)
Naukowcy z PWr konstruują mikroskop elektronowy na chipie
21 lutego 2017, 13:07Na Politechnice Wrocławskiej powstanie pierwszy na świecie miniaturowy mikroskop elektronowy MEMS, wytworzony przy użyciu technik mikroobróbki krzemu i szkła.
![](/media/lib/155/n-emocja-af115791b1221b05d3ee5d855731286e.jpg)
To dzięki rozwojowi rolnictwa wymawiamy „f” i „w”
20 marca 2019, 12:38Damian Blasi z Instytutu Historii Człowieka im. Maksa Plancka, Steven Moran z Instytutu Lingwistyki w Zurichu oraz ich koledzy z Francji, Holandii i Singapuru połączyli dane paleoantropologiczne, lingwistyki historycznej oraz biologii ewolucyjnej i na tej podstawie dostarczyli dowodów, że w neolicie doszło do ogólnoświatowej zmiany dźwięków w językach.
![](/media/lib/409/n-barwne-owady-7a95dfd0f99d7853e9a6380986e0378f.jpg)
Okazy z bursztynu ujawniają żywe kolory owadów sprzed ok. 99 mln lat
1 lipca 2020, 12:25Zwykle drobne struktury konieczne do prezentowania barw rzadko zachowują się w zapisie kopalnym. Z tego powodu rekonstrukcje opierają się na wyobrażeniach artystów. Ostatnio jednak zespół z Instytutu Geologii i Paleontologii Chińskiej Akademii Nauk ujawnił sekrety prawdziwego ubarwienia 35 okazów owadów z birmańskich bursztynów sprzed ok. 99 mln lat. Feeria barw nie tylko cieszy oko, ale i pozwala oszacować zachowanie i ekologię owadów z odległej geologicznej przeszłości.
![](/media/lib/233/n-przebiegunowanie-e9b2dc4e48a6ef0fb4977d8b006bf02c.jpg)
Przebiegunowanie nam nie grozi
25 listopada 2015, 07:27Naukowcy z MIT-u opublikowali na łamach PNAS artykuł opisujący wyniki ich badań nad stanem pola magnetycznego planety. Ich zdaniem przebiegunowanie nie grozi nam w najbliższym czasie
![](/media/lib/593/n-jezzachodni-ac67512c90b39f03a6bfed55e84bbe3a.jpg)
Gwałtownie spada populacja jeża zachodniego. Gatunek jest bliski zagrożenia
29 października 2024, 11:54Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) dokonała właśnie aktualizacji czerwonej księgi gatunków zagrożonych i poinformowała, że jeż zachodni (Erinaceus europaeus) – występujący w Europie zachodniej po zachodnią Polskę – został przesunięty z kategorii „najmniejszej troski” (LC) do kategorii „bliski zagrożenia” (NT). Niebezpieczeństwo na jeże, podobnie jak na dziesiątki tysięcy innych gatunków zwierząt i roślin, sprowadził człowiek.
![](/media/lib/20/1199712018_455117-fc609a7cf20b2152299f61a892856ac4.jpeg)
Spragnione biopaliwa
14 kwietnia 2009, 11:59Coraz liczniejsze badania dowodzą, że większość biopaliw nie jest tak ekologiczna, jak początkowo sądzono. Naukowcy z University of Minnesota sprawdzili, ile litrów wody pochłania produkcja bioetanolu z kukurydzy.