Antybiotyk z probiotykiem zwalczają lekooporne bakterie
19 października 2018, 05:20Badacze z MIT wykazali, że dzięki kombinacji antybiotyków i probiotyków możliwe jest wytępienie dwóch szczepów lekoopornych bakterii, które często infekują rany. Aby to osiągnąć, zamknęli bakterie probiotyczne w ochronnej powłoce z kwasu alginowego, co uchroniło je przed zabiciem przez antybiotyki.
Tłuszczowy czujnik pH
27 sierpnia 2010, 10:13By móc normalnie działać, komórka musi podtrzymywać odpowiednie pH. Dotąd naukowcy nie wiedzieli, za pomocą jakich mechanizmów odbywa się monitorowanie kwasowości/zasadowości, teraz okazuje się, że odpowiada za to wbudowany w błonę komórkową kwas tłuszczowy – kwas fosfatydowy.
Złapano nieuchwytny kwas węglowy
3 stycznia 2011, 10:29Istnieje substancja, z którą każdy z nas ma do czynienia na co dzień, ale która uparcie wymyka się naukowym badaniom. To kwas węglowy, który austriackim uczonym po raz pierwszy udało się schwytać i zbadać w gazowej formie.
Rozmarynowy ratunek dla oczu
28 listopada 2012, 12:03Kwas karnozowy - jeden z głównych związków rozmarynu - chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla
Kwas octowy wygrywa z lekoopornymi prątkami gruźlicy
26 lutego 2014, 12:12Kwas octowy zabija prątki (Mycobacterium), w tym wysoce oporne prątki gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis).
Witamina C pomaga zwalczać raka
11 listopada 2015, 11:38Każdego roku na raka jelita grubego zapada 13 000 Polaków, z czego umiera 9000. Teraz pojawiła się nadzieja, że do walki z tą chorobą można będzie zaprząc... witaminę C.
Oliwa zmniejsza ryzyko udaru u starszych ludzi
16 czerwca 2011, 11:11Oliwa z oliwek zapobiega udarom u osób powyżej 65. roku życia. Wyniki badań na ten temat opublikowano w piśmie Neurology.
Oliwa i ryby walczą z zapaleniem trzustki
23 grudnia 2011, 06:50Kwas oleinowy i hydroksytyrozol, które występują w wysokich stężeniach w oliwie virgin, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 z ryb usuwają objawy zapalenia trzustki.
Korzystny wpływ awokado na profil lipidowy
8 stycznia 2015, 11:40Uzupełnienie codziennej diety o awokado może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.