![](/media/lib/570/n-lodowiecgoto-97c9e3fbb663cbcb8abba5548be8d76d.jpg)
Grenlandia straciła 20% lodu więcej niż dotychczas szacowano
18 stycznia 2024, 13:59Lądolód grenlandzki stracił w ciągu ostatnich 4 dekad około 20% masy więcej niż dotychczas sądzono, wynika z najnowszej analizy przeprowadzonej przez należące do NASA Jet Propulsion Laboratory. Olbrzymia większość lodowców znacząco się wycofała, a utrata lodu przyspiesza. Dotychczas nie miało to bezpośredniego przełożenia na poziom oceanów, może mieć jednak w przyszłości wpływ na cyrkulację oceaniczną.
![](/media/lib/271/n-bli-021b77afddff158359f2c83773b81b19.jpg)
BLI, sposób na mniejsze spalanie w samolotach
15 marca 2017, 12:56Naukowcy z NASA skupili się na części dotyczącej oporu aerodynamicznego i pracują nad pomysłem zwanym Boundary Layer Ingestion, dzięki któremu chcą zmniejszyć zużycie paliwa, koszty użytkowania samolotu i przy okazji zanieczyszczenie atmosfery
![](/media/lib/576/n-mozgi-8590aecbf082f3804addc9c714fdcc9a.jpg)
Ludzki mózg robi się coraz większy
26 marca 2024, 15:45Ludzki mózg robi się coraz większy. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis (UC Davis) wykazały, że objętość mózgów osób urodzonych w latach 70. XX wieku była o 6,6% większa, a ich powierzchnia o 15% przewyższała rozmiary mózgu ludzi urodzonych w latach 30. XX wieku. Autorzy badań uważają, że zwiększenie rozmiarów może prowadzić do zwiększania się „rezerwy mózgowej” i zmniejszenia ryzyka demencji związanych z wiekiem.
![](/media/lib/274/n-atlas-dziedzicznosci-ksztaltu-czesci-twarzy-1097a213f0a627686f606cd7c25a783f.jpg)
Badanie bliźniąt wykazało, na które elementy twarzy geny wpływają najsilniej
19 kwietnia 2017, 12:06Analizując modele 3D twarzy blisko 1000 brytyjskich bliźniaczek, naukowcy z Królewskiego College'u Londyńskiego odkryli, że geny silnie wpływają na wygląd czubka nosa, obszaru nad i pod ustami, kości policzkowych oraz wewnętrznych kącików oczu.
![](/media/lib/585/n-lodmorski-d4ff877c51022da68e126586e745858b.jpg)
Lód morski coraz słabiej odbija promienie słoneczne, a to przyspiesza globalne ocieplenie
18 lipca 2024, 11:22Kurczenie się powierzchni lodu morskiego powoduje, że powierzchnia Ziemi odbija coraz mniej światła słonecznego. Coraz więcej jest więc pochłaniane i wypromieniowywane, co przyspiesza globalna ocieplenie. Naukowcy z University of Michigan stwierdzili właśnie, że tempo, w jakim obszary pokryte lodem morskim tracą zdolność do odbijania promieniowania jest większe niż tempo spadku zasięgu lodu.
![Morze Martwe](/media/lib/279/n-1189153012_570660-bdf71bd2181710622db1a1891650bc49.jpeg)
Już 11 500 lat temu działalność człowieka zmieniała klimat
13 czerwca 2017, 09:30Badacze z Uniwersytetu w Tel Awiwie odkryli dowody na najstarsze znane zmiany klimatyczne spowodowane działalnością człowieka. Miały one miejsce 11 500 lat temu
![](/media/lib/531/n-uprawaryzu-28331c2e68ff8c170e11007c6082f899.jpg)
Powstały nowe odmiany ryżu, które mogą poprawić zdrowie setek milionów ludzi
10 października 2024, 10:18Ryż jest podstawowym produktem spożywczym dla ponad 4 miliardów ludzi. Zawiera dużo węglowodanów, ale mało białka. W Azji, gdzie ryż się głownie spożywa, żyje ponad połowa wszystkich cukrzyków na świecie, a wielu z nich cierpi też na niedobór białka. Naukowcy z Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem na Filipinach oraz Instytutu Molekularnej Fizjologii Roślin im. Maxa Plancka w Niemczech, zidentyfikowali geny ryżu, które kontrolują zawartość węglowodanów i białek w roślinie. Następnie wyhodowali nowe odmiany, zawierające mało cukrów, a dużo białka.
![](/media/lib/283/n-slonie-morskie-polnocne-na-plazy-w-san-mateo-5b167eefb556856a3ed872af4bfbb391.jpg)
Nie trzeba ich warunkować, by rozpoznawały rytm
26 lipca 2017, 13:59Samce słonia morskiego północnego (Mirounga angustirostris) rozpoznają rytm i tembr głosu innych samców.
![](/media/lib/601/n-otyly-407d9378f8d439945eccaabad7bbb864.jpg)
Dlaczego niektórzy otyli są zdrowi? Odpowiedź może tkwić w tkance tłuszczowej
5 lutego 2025, 16:34Otyłość wiąże się z większym ryzykiem cukrzycy, nadciśnienia czy miażdżycy. Jednak nie wszyscy otyli cierpią na te choroby. Około 25% otyłych jest zdrowych. Naukowcy nie od dzisiaj próbują się dowiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Badacze z Federalnego Instytutu Technologii w Zurichu oraz Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Lipsku przeprowadzili kompleksowe badania, które dostarczają niezbędnych informacji potrzebnych do rozróżnienia otyłych zdrowych i chorych.
![](/media/lib/97/n-egzema-6ad6f67f59f1d491c5364cf4bc113f29.jpg)
Przełącznik molekularny do leczenia chorób zapalnych
5 września 2017, 05:30Naukowcy z Uniwersytetu Queensland przybliżyli się do opracowania nowych leków na choroby zapalne, w tym na alergie czy pokrzywkę. Australijczycy zbudowali bowiem molekularne przełączniki, które pomagają kontrolować odpowiedź immunologiczną na wiele częstych alergenów.