
Biblioteka Kongresu bada... płyty CD
15 maja 2014, 09:11Fenella France odpowiedzialna w Bibliotece Kongresu USA za dział testowania i badań nad zachowaniem zbiorów prowadzi wraz z zespołem badania, których celem jest określenie, w jaki sposób niszczeją płyty CD. Dzięki nim przedstawiciele Biblioteki chcą zdobyć wiedzę potrzebną do ochrony płyt znajdujących się w kolekcji.

Dziury szybko łatane
26 marca 2015, 06:59Secunia dokonała przeglądu stanu bezpieczeństwa IT w 2014 roku i stwierdziła, że 83% dziur w oprogramowaniu jest łatanych w ciągu 24 godzin od ich odkrycia. To dobry wynik, jednak firma zwraca uwagę, że producenci oprogramowania powinni opracować metodę szybszego łatania pozostałych 17% luk.

Dżinsy zaprojektowane z dziką pasją
8 lipca 2016, 17:29Zoo Jeans to dżinsy "zaprojektowane" przez zwierzęta z japońskich ogrodów zoologicznych. Ostatnio lwy wydrapały/wydarły dziury i nitki w materiale na 10 par spodni.

Nowatorski sposób chłodzenia układów 3-D
5 września 2017, 09:44IBM i Georgia Institute of Technology (Gatech) współpracują w ramach ogłoszonego przez DARPA programu Intrachip/Interchip Enhaced Cooling (ICECool) i już mogą pochwalić się pierwszymi interesującymi osiągnięciami. Celem tego programu jest m.in. opracowanie technologii chłodzenia płynem stosów układów elektronicznych ułożonych w formie 3-D.

Pijąc herbatę z torebki, spożywamy mikroplastik
25 września 2019, 15:11W czasach gdy coraz więcej osób świadomie rezygnuje z używania plastiku, niektórzy producenci herbaty w torebkach idą w przeciwnym kierunku i zastępują torebki papierowe plastikowymi. Najnowsze badania wykazały, że z torebek tych uwalnia się plastik, który następnie spożywamy pijąc herbatę

Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże
« poprzednia strona następna strona » … 51 52 53 54 55 56 57