Zapisali 200 megabajtów w DNA
8 lipca 2016, 09:09Inżynierowie z Microsfotu i University of Washington poinformowali o zapisaniu 200 megabajtów danych w syntetycznym łańcuchu DNA. Medium, w którym zapisano informacje, było mniejsze niż czubek ołówka
US Navy wykorzysta ogniwa wodorowe GM
24 czerwca 2016, 10:28General Motors i Marynarka Wojenna Stanów Zjednoczonych (US Navy) podpisały umowę, na podstawie której US Navy zyskuje dostęp do rozwijanych przez GM wodorowych ogniw paliwowych. Wojskowi chcą wykorzystać takie ogniwa do zapewnienia zasilania podwodnym dronom (UUV - unmanned undersea vehicle).
Coraz bliżej przezroczystej, sztucznej krwi
20 maja 2016, 06:10Jest przeźroczysta, ale tlen do tkanek przenosi niczym zwykła krew. Nad syntetyczną krwią - substytutem tej ludzkiej - pracują naukowcy z Politechniki Warszawskiej. W przyszłości mogłaby rozwiązać problem braku krwi w szpitalach i krótkiego terminu przechowywania organów do przeszczepów.
Tortotubus - najstarsza znana skamieniałość organizmu lądowego
3 marca 2016, 17:27Pochodzący sprzed 440 mln lat grzyb Tortotubus jest najstarszą znaną skamieniałością organizmu lądowego. Prawdopodobnie to on zapoczątkował gnicie i powstawanie gleby, co ułatwiło późniejszy rozwój i różnicowanie życia na lądzie.
Poważna dziura w Linuksie
20 stycznia 2016, 11:29Przez niemal trzy lata miliony serwerów, pecetów i innych urządzeń z systemem Linux było narażonych na atak, który pozwalał nieuprawnionej aplikacji bądź osobie na zdobycie uprawnień administratora. Producenci dużych dystrybucji Linuksa załatają dziurę prawdopodobnie jeszcze w bieżącym tygodniu
Pierwszy język ważny dla sposobu pracy mózgu
2 grudnia 2015, 11:35Język, którego nauczymy się jako pierwszego, wpływa na sposób, w jaki mózg przetwarza kolejny poznany przez nas język. Wpływ ten jest widoczny nawet wówczas, gdy już nie potrafimy mówić w pierwotnym języku.
Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?
2 grudnia 2015, 11:29W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.
Student chce pozwać Facebooka
23 listopada 2015, 10:36Austriacki Sąd Najwyższy zdecyduje, czy student Max Schrems może złożyć pozew zbiorowy przeciwko Facebookowi. Mężczyzna zebrał już ponad 25 000 osób gotowych dołączyć do pozwu. Student domaga się odszkodowania w wysokości 500 euro dla każdej osoby, która dołączy do pozwu
Ulepszają baterię pirytem
13 listopada 2015, 09:35Jeśli do akumulatora dodamy nanokryształy, można go będzie załadować zaledwie w 30 sekund. Jednak po kilku cyklach ładowania/rozładowania akumulator straci swoje pożyteczne właściwości. Naukowcy z Vanderbilt University informują, że w pewnym stopniu poradzili sobie z tym problemem
Nowe zalecenia zapobiegną wypadkom w laboratoriach?
30 października 2015, 10:47W 2014 roku doszło do kilku poważnych naruszeń zasad bezpieczeństwa w federalnych laboratoriach. Naruszono procedury dezaktywacji wąglika, znaleziono zapomniane fiolki z ospą i innymi niebezpiecznymi substancjami, a w 2012 roku zmarł pracownik naukowy jednego z centrów medycznych, który podczas eksperymentów zaraził się niezwykle niebezpieczną bakterią.