Podstępna postać czerniaka

4 stycznia 2007, 14:37

Badacze australijscy uważają, że szybko rosnące czerniaki mają kilka charakterystycznych cech: są grubsze, symetryczne, wyniesione, mają regularne granice, często swędzą lub krwawią. Nie podpadają więc pod kryteria diagnostyczne typowego czerniaka: asymetrycznego, nierównomiernie wybarwionego, z nieregularnym obrzeżem i sporą średnicą.



Teoretyczna pamięć fononowa

8 stycznia 2009, 12:34

Lei Wang i Baowen Li, naukowcy z Singapuru badają możliwość wyprodukowania urządzeń przechowujących dane, które miałyby działać nie dzięki zmianom napięcia, a zmianom temperatury (falom cieplnym).


Pacjentka podczas chemioteriapii

Leczenie nowotworów a aktywność fizyczna

1 czerwca 2010, 20:00

Leczenie nowotworów to proces bardzo wyniszczający organizm. Wśród typowych lekarskich zaleceń dla pacjentów jest zatem unikanie ćwiczeń i większej aktywności fizycznej. Badaczka Kathryn Schmitz uważa, że to błąd.


Japonia szykuje najszybszy maglev na świecie

7 czerwca 2013, 11:43

W Japonii przeprowadzono wstępne testy pociągu maglev L0. Pojazd ma rozpocząć regularne kursy w 2027 roku i połączy Tokio z Nagoją. Będzie składał się z 16 wagonów i zabierze do 1000 pasażerów, a jego maksymalna prędkość ma wynosić 500 km/h


Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego

13 stycznia 2016, 12:43

U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.


Zanik mięśni to skutek utraty nerwów

13 marca 2018, 10:07

Przyczyną naturalnego zaniku mięśni nóg w czasie starzenia jest utrata nerwów kontrolujących kończyny.


Rozpoczęto montaż reaktora termojądrowego, tokamaka ITER

30 lipca 2020, 08:20

Przed dwoma dniami odbyła się oficjalna uroczystość, podczas której zainaugurowano montaż reaktora termojądrowego, tokamaka ITER. Dziesięć lat po rozpoczęciu budowy projekt ITER wszedł w decydującą fazę


Jedz kimchi, będziesz szczuplejszy! Byle z umiarem

7 lutego 2024, 08:27

Koreańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy otyłością a spożyciem kimchi. Spożywanie 1–3 porcji kiszonki dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości u mężczyzn, a kimchi z rzodkwi powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości brzusznej u kobiet i mężczyzn. Głównymi składnikami kimchi są zwykle kapusta i rzodkiew. Warzywa są solone, doprawiane cebulą, czosnkiem, sosem rybnym i fermentowane. Danie zawiera dużo błonnika, bakterie sprzyjające zdrowiu mikrobiomu, witaminy i liczne polifenole.


Okulary pobudzające mruganie

11 października 2007, 09:29

Osoby z uszkodzeniami określonych nerwów twarzowych nie mogą mrugać. Część z nich (ok. 15%) nigdy nie odzyska tej niedocenianej zdolności, dzięki której gałka oczna jest nawilżana i oczyszczana. Niestety, często dochodzi wtedy do trwałego uszkodzenia oka.  


Kokaina jest wśród nas

20 sierpnia 2009, 05:26

Kontakt z śladowymi ilościami narkotyków mamy znacznie częściej, niż moglibyśmy się spodziewać.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy