Los Angeles testuje chłodzącą emulsję do dróg

14 sierpnia 2017, 13:08

W Los Angeles, gdzie letnie temperatury regularnie przekraczają 38 stopni Celsjusza, prowadzone są testy chłodzącej szarej emulsji do ulic.



Google zwalnia za niewłaściwą opinię na temat płci

8 sierpnia 2017, 08:46

Google zwolniło Jamesa Damore'a, inżyniera, który ośmielił się nie zgodzić z oficjalną linią firmy odnośnie różnorodności. Damore opublikował dostępny dla pracowników firmy esej, w którym stwierdził, że promowanie różnorodności w firmie idzie za daleko.


Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze

20 lipca 2017, 11:05

Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.


Hałas związany z transportem zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

26 czerwca 2017, 11:14

Hałas związany z transportem zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.


Obserwacja przez naukowców wpływa na strategie polowania szympansów

23 czerwca 2017, 12:13

W reakcji na obserwację przez naukowców szympansy z Ugandy zmieniły strategie polowania.


Główny patogen przyzębia utrudnia zajście w ciążę

13 czerwca 2017, 11:04

Porphyromonas gingivalis, główny patogen przyzębia, może odraczać zapłodnienie i zajście w ciążę.


Nowoczesna technologia ratuje zagrożone gatunki

7 czerwca 2017, 10:28

Nowoczesna technologia ratuje zagrożone gatunki. W jednym z prywatnych rezerwatów w Afryce Południowej użyto rozwiązań typu IoT (Internet of Things), dzięki czemu liczba nosorożców zabitych przez kłusowników zmniejszyła się aż o 96%.


Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony

4 maja 2017, 10:51

Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.


Sprej z cytrynianiem sodu sposobem na (na razie czasowe) przywrócenie węchu

10 kwietnia 2017, 10:34

Cytrynian trójsodowy może czasowo przywracać powonienie.


Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu

5 kwietnia 2017, 10:46

Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy