
Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?
21 sierpnia 2015, 06:38Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.

Chilli nowym lekiem na otyłość?
19 sierpnia 2015, 09:27Australijskie badania wykazały, że wysokotłuszczowa dieta niekorzystnie wpływa na zlokalizowane w żołądku receptory waniloidowe TRPV1 (kanały kationowe aktywowane przez temperaturę i kapsaicynę), które sygnalizują sytość.

Szkodliwe trans, neutralne nasycone?
12 sierpnia 2015, 11:49Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2

Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.

HBI wskaże, co najlepiej pić
28 lipca 2015, 10:04Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.

Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków
20 lipca 2015, 13:07Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.

Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.

Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie
1 lipca 2015, 11:27Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.

Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny
23 czerwca 2015, 13:12Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.