![](/media/lib/328/n-spacer-76cb6ee0459fe97755bcd22802f88a98.jpg)
Tempo marszu sposobem na ocenę stanu zdrowia
15 listopada 2018, 05:38Podczas standardowej wizyty pacjenta lekarz może wykorzystać kilka prostych do przeprowadzenia i tanich testów pokazujących ogólny stan fizyczny, takich jak pomiar ciśnienia krwi czy określenie BMI. Naukowcy mówią, że kolejnym takim przydatnym testem może być pomiar prędkości chodu.
![](/media/lib/290/n-ligovirgo-7a1170fe5a7aa25c48e65181dc6c9934.jpg)
Złudzenie czterokrotnej nadświetlnej po zderzeniu gwiazd neutronowych
10 września 2018, 12:55Niezwykłe połączenie gwiazd neutronowych, o którego odkryciu informowaliśmy w zeszłym roku, wyrzuciło strumień materiału, który wydawał się poruszać z prędkością... 4-krotnie większą od prędkości światła, informują autorzy najnowszych badań.
![](/media/lib/319/n-kukurydzaszkodnik-edf94ac77c9e514ab8cb13e0d6e46fc6.jpg)
Wzrost temperatur oznacza wzrost strat w uprawach zbóż
31 sierpnia 2018, 14:21Zmiany klimatyczne będą miały negatywny wpływ na uprawy zbóż. Pojawi się więcej szkodników tych roślin, ostrzega Scott Merrill z University of Vermont. Merrill i jego zespół przyjrzeli się, w jaki sposób insekty atakują ryż, kukurydzę i pszenicę w zależności od warunków klimatycznych. Odkryli, że wraz ze wzrostem temperatury wzrośnie liczba szkodników, a szczególnie ucierpią umiarkowane szerokości geograficzne.
![](/media/lib/317/n-poli-32fbb5273ad34d8ae20cd14cc545ea4c.jpg)
Badania nad komórkami poliploidalnymi pomogą w leczeniu nowotworów piersi
14 sierpnia 2018, 10:01Poliploidalne komórki nowotworowe – komórki posiadające więcej niż dwie kopie każdego z chromosomów – są znacznie większe od innych komórek, oporne na chemio- oraz radioterapię i często łączy się je z nawrotami choroby. Naukowcom z Brown University udało się przeprowadzić pierwsze badania, które ujawniły cechy charakterystyczne tych komórek.
![](/media/lib/317/n-larwa-muszki-je-truskawke-d2052dd45f3ccd63f0d9ca826cf009e2.jpg)
Larwy ze smakiem na rybonukleozydy i RNA
8 sierpnia 2018, 12:05Receptory smakowe muszek owocowych wyczuwają rybonukleozydy (nukleozydy budujące RNA).
![](/media/lib/317/n-nieuwaga-b7558dc22ed878836782e91c4a0e9372.jpg)
Rozproszeni telefonem piesi chodzą wolniej
6 sierpnia 2018, 11:10Rozproszeni telefonami piesi idą wolniej i mniej pewnie trzymają się na nogach.
![](/media/lib/313/n-iss-c5edcd7494204e6e4705be5c78c4edb7.jpg)
NASA testuje standardową elektronikę w przestrzeni kosmicznej
3 lipca 2018, 09:45Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej trwają badania, których celem jest stwierdzenie, czy NASA będzie mogła wykorzystywać w przyszłości standardowe układy elektroniczne. Obecnie w przestrzeni kosmicznej używa się chipów specjalnie chronionych przed szkodliwym wpływem promieniowania kosmicznego
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
![](/media/lib/237/n-dziewiata1-81ed095353a85b2eb637f409d357e545.jpg)
Wzajemne oddziaływania a nie Dziewiąta Planeta wyjaśnieniem niezwykłych orbit?
7 czerwca 2018, 07:12Oddziaływania pomiędzy obiektami na granicy Układu Słonecznego, a nie obecność Dziewiątej Planety, mogą wyjaśniać tajemnicze orbity niektórych obiektów, uważają autorzy najnowszych badań.
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Niewidzialna bariera na powierzchni oceanów zmniejsza wchłanianie CO2
29 maja 2018, 13:25Niewidoczna dla gołego oka warstwa składników biologicznych znajdujących się na powierzchni oceanów zmniejsza tempo przepływu dwutlenku węgla pomiędzy atmosferą a oceanami. Związki te – surfaktanty – są produkowane przez plankton oraz bakterie i tworzą na powierzchni wody oleistą powłokę.