Jabłko przed - sposób na zdrowsze zakupy
Zdrowa przekąska przed pójściem do sklepu sprzyja wypełnianiu koszyka produktami rolnymi. Doktorzy Aner Tal i Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że osoby, które przed zakupami zjadły jabłko, kupiły o 25% więcej warzyw i owoców niż ci, którzy tego nie zrobili.
Amerykanie przeprowadzili 3 studia, podczas których testowali hipotezę, że zdrowa przekąska działa jak priming, skłaniając robiących zakupy do podejmowania korzystniejszych dla zdrowia decyzji.
W pierwszym badaniu wzięło udział 120 osób. Części przy wejściu do sklepu dawano jabłko, a innym ciastko. Grupy kontrolnej niczym nie częstowano. Gdy psycholodzy prześledzili późniejsze wybory ochotników, okazało się, że jedzący jabłko kupowali o 28% więcej owoców i warzyw niż osoby poczęstowane ciastkiem i o 25% więcej owoców i warzyw niż przedstawiciele grupy kontrolnej. To pokazuje nam, że drobna zdrowa przekąska przed zakupami wprowadza w taki stan umysł, który kieruje nas w stronę zdrowszych wyborów pokarmowych - podkreśla Tal.
W 2. badaniu 56 ochotnikom dano ciastko lub jabłko i proszono o wyobrażenie sobie zakupów w sklepie spożywczym. Pokazano im 20 par produktów, przy czym każdą parę utworzono w taki sposób, że jeden towar był zdrowy (niskokaloryczny), a drugi niezdrowy (wysokokaloryczny). Okazało się, że tak jak w 1. studium i tutaj osoby, które zjadły jabłko, wybierały zdrowsze produkty. Raczący się ciastkami wybrali zaś więcej niezdrowych rzeczy.
W 3. studium naukowcy sprawdzali, czy zwykłe zasugerowanie, że próbka jest zdrowa bądź nie (ang. framing) wpłynie na późniejsze decyzje zakupowe. Grupie pierwszej podano napój oznaczony "jako zdrowe mleko czekoladowe", a drugiej podpisany jako "bogate w smaku, zaspokajające zachcianki mleko czekoladowe". Trzecia grupa musiała się obejść smakiem. Później wszyscy mieli zrobić zakupy w wirtualnym sklepie spożywczym, gdzie oferowano szereg towarów zdrowych (niskokalorycznych) i niezdrowych (kalorycznych). Okazało się, że członkowie pierwszej grupy wskazali więcej zdrowych pokarmów.
Komentarze (0)