Ta sama liczba kalorii syci bardziej w kawałkach

10 lipca 2012, 11:46

Co bardziej syci i nagradza: kilka kawałków pożywienia czy jedna równoważna kalorycznie porcja? Okazuje się, że i dla zwierząt, i dla ludzi odpowiedź jest oczywista - "zwielokrotniony" pokarm jest lepszy, bo wydaje się, że jest go więcej.



Bill Gates szuka toalety idealnej

16 sierpnia 2012, 09:49

Bill Gates wybrał zwycięzców ogłoszonego przez siebie przed rokiem konkursu „Reinvent the Toilet Challenge“. Jego celem było opracowanie... nowego projektu toalety.


Uczeni określili miejsce pierwszej uprawy ryżu

5 października 2012, 08:24

Ryż to obok pszenicy i kukurydzy najważniejsze ze zbóż żywiących ludzkość. Obecnie istnieją tysiące jego odmian, jednak naukowcom udało się określić miejsce pierwszych upraw.


Sprzedają superstanik, by walczyć z rakiem piersi

26 października 2012, 06:26

Największy na świecie biustonosz jest właśnie licytowany na eBayu (aukcja kończy się 28 października). Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na walkę z rakiem piersi.


Czas na zmiennokształtne

3 grudnia 2012, 12:48

Mili-molten to skonstruowany na Massachusetts Institute of Technology mechaniczny łańcuch, który może przybierać najróżniejsze kształty. Jego konstruktorów zainspirowały proteiny, a zbudowali go po to, by stał się podstawą dla przyszłych urządzeń, które będą mogły dowolnie zmieniać kształt.


Naziemny dron dostawczy

14 października 2015, 12:22

Izraelski projektant Kobi Shikar wpadł na pomysł stworzenia drona dostawczego. Pozornie pomysł to nie nowy, gdyż takie drony testuje już Amazon, jednak urządzenia Shikara tym by się różniły od innych dronów, że nie wznosiłby się w powietrze


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Prosta metoda na wyleczenie zapalenia wątroby typu C

17 listopada 2015, 12:40

Naukowcy z Laboratorium Wątroby Toronto Western Hospital (TWH) odkryli, że leczenie przez 12 tyg. skojarzonymi sofosbuwirem i velpataswirem zapewnia trwałe wyeliminowanie kilku genotypów wirusa zapalenia wątroby typu C (HCV) u 99% badanych pacjentów.


Mleko lepsze od śmietany

4 lutego 2013, 11:03

Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości


Nowy cel dla leków na autyzm

5 stycznia 2016, 11:48

Na Uniwersytecie Stanowym Pennsylwanii okryli nowy potencjalny cel dla leków na autyzm. Profesor Gong Chen i jego zespół opisali mechanizm, którego wykorzystanie może pomóc osobom cierpiącym na zespól Retta, jedną z form głębokiego autyzmu


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy