Kwasy omega-3 nie zawsze są zdrowe
11 lipca 2013, 12:49Naukowcy z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona potwierdzili zaskakujące wyniki własnego studium z 2011 r., że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą podwyższać ryzyko raka prostaty.
Brytyjska turystka, która przed tygodniem przyleciała do Cancún, ma odrę
3 czerwca 2019, 11:01Meksyk potwierdził, że 50-letnia brytyjska turystka, która tydzień temu przyleciała do Cancún, jest chora na odrę. Kobieta miała się udać na wypoczynek do Playa del Carmen, ale ponieważ źle się czuła, zgłosiła się do prywatnego szpitala.
W Sydney wypuszczono na wolność rekordowo dużo zagrożonych koników morskich
31 lipca 2023, 10:32W Chowder Bay w Zatoce Sydney naukowcy dokonali największego w historii wypuszczenia na wolność zagrożonych koników morskich. Do zatoki trafiło 380 przedstawicieli gatunku Hippocampus whitei, zwanego konikiem morskim White'a. Ryby wyhodowano w Sydney Institute of Marine Science (SIMS). Są bardzo ładne, zdrowe i duże, gotowe by trafić do środowiska naturalnego. Mamy nadzieję, że pomogą odrodzić dziką populację, mówił Mitch Brennan, który przez pięć miesięcy zajmował się konikami.
Łowca planet zakończył misję
16 sierpnia 2013, 08:58Po miesiącach badań i analiz NASA uznała, że najbardziej znany łowca planet - Teleskop Keplera - uległ awarii, której nie da się naprawić. Eksperci zastanawiają się, jakie badania naukowe mógłby Teleskop prowadzić w swoim obecnym stanie.
Triklosan może zwiększać ryzyko ostoporozy i obniżonej gęstości mineralnej kości
26 czerwca 2019, 09:04Kobiety stykające się z triklosanem, który występuje zarówno w bakteriobójczych produktach, np. mydłach czy szamponach, jak i wodzie, mogą być bardziej zagrożone osteoporozą i obniżoną gęstością mineralną kości.
Wegetarianizm może mieć podłoże genetyczne, uważają naukowcy z Northwestern Medicine
9 października 2023, 09:05Niechęć do jedzenia mięsa może być motywowana nie tylko względami etycznymi czy medycznymi, ale może mieć również podłoże genetyczne, informują naukowcy z Wydziału Medycyny Northwestern University. Jak zauważa jeden z autorów badań, profesor Nabeel Yaseen, dotychczas nikt nie odpowiedział na pytanie, czy każdy człowiek jest w stanie powstrzymać się od jedzenia mięsa przez dłuższy czas. Z prowadzonych dotychczas badań wynika, że znaczna część ludzi, którzy uważają się za wegetarian, je mięso ryb, drobiu czy czerwone mięso
Obrazowanie wewnętrznych tajemnic guza
18 września 2013, 10:32Dzięki połączeniu 2 zaawansowanych technik obrazowania udało się zajrzeć w głąb nowotworu. Naukowcy mogli na bieżąco wykonywać zdjęcia rosnących guzów.
Bakteriobójczy żel z fagów
25 lipca 2019, 11:32Inżynierowie z McMaster University zaprezentowali bakteriobójczy żel z bakteriofagów. Można go będzie wykorzystać jako antybakteryjną powłokę implantów, w tym endoprotez czy sterylne rusztowanie dla ludzkich tkanek. Zaledwie jednomilimetrowy żel zawiera aż 300 bilionów fagów.
4 sposoby na wzmocnienie odporności jesienią
21 listopada 2023, 17:58Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku – wielokolorowe parki i spadające liście dodają miejskim uliczkom sporo uroku. Jednak to także czas zmiennych temperatur i nieprzewidywalnej pogody, które potrafią doprowadzić do rozwoju przeziębienia czy grypy. Czy można im jakoś zapobiec? Jak najbardziej! Wystarczy, że zadbasz o swoje zdrowie i wprowadzisz do codziennej rutyny kilka sposobów na wzmocnienie odporności jesienią.
Yeti to niedźwiedź?
17 października 2013, 19:36Profesor Bryan Sykes z Oxford University porównał DNA pochodzące rzekomo od yeti z bazą danych genomów różnych zwierząt i stwierdził, że yeti to potomek dawnych niedźwiedzi polarnych. W ubiegłym roku uczony zwrócił się do muzeów, naukowców oraz miłośników yeti o przysłanie włosów zwierzęcia